Ποια είναι η πραγματική εικόνα του κλάδου των Ορυκτών;

της Ελενας Ερμείδου

Την πραγματική εικόνα του κλάδου των Ορυκτών και των Μεταλλευτικών επιχειρήσεων ανέδειξε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων λειτουργίας του Συνδέσμου.

Οι Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις έχουν ουσιαστική συνδρομή στην κοινωνικό οικονομική ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών – με τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, στην εισροή πολύτιμου συναλλάγματος  – σε περιόδους που ήταν ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της χώρας, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και καινοτομίας. Ωστόσο ο  εξορυκτικός κλάδος μπορεί, υπό των δυνατοτήτων του υπεδάφους  να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ορυκτά, με δυο  προϋποθέσεις.

Οι δύο προϋποθέσεις

Η πρώτη είναι ότι η ανταγωνιστικότητά, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, δεν θα βάλλεται από πολιτικές οι οποίες αποφασίζονται χωρίς κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα.

Η δεύτερη είναι ότι οι ηγεσίες θα εξηγήσουν στις κοινωνίες ότι δεν μπορεί να γίνει «ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΜΕ, . πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου.

Δεν υπάρχει καιντοτομία χωρίς μεταλλεύματα

Οι Ελληνικές με τις διαθέσιμες τεχνικές, εγγυώνται την παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και να προσφέρουν στην Ευρώπη τις κρίσιμες αλλά και τις χρήσιμες πρώτες ύλες που απαιτούνται, τονίζει ο ΣΜΕ

Που βρίσκονται τα ορυκτά

Τα ορυκτά  είναι παντού γύρω μας και βρίσκονται στην αρχή της αλυσίδας αξίας για τα περισσότερα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητά μας, ενώ η ενεργειακή μετάβαση, η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι πράσινες και νέες τεχνολογίες είναι όλες δραστηριότητες εντάσεως ζήτησης ορυκτών.

Επτά εκδηλώσεις γνώσεις

Με σκοπό την ενημέρωση και τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο Σύνδεσμος διοργανώνει επτά εκδηλώσεις, σε περιοχές με ισχυρή σημειολογία για τον κλάδο:

  • Οι Ορυκτοί Πόροι Οδηγός στη Νέα Εποχή της Ευρώπης
  • 100 Χρόνια ΣΜΕ: Φεβρουάριος 2024, Αθήνα
  • Η εξόρυξη είναι (και) γένους θηλυκού: Μάρτιος 2024,  Αθήνα – ΕΑΓΜΕ
  • Γεωπολιτικές προκλήσεις και Πρώτες Ύλες: Απρίλιος 2024, Δελφοί – στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum
  • Καινοτομία-Ψηφιακή μετάβαση: Ιούνιος 2024, Δράμα
  • Ορυκτά, πράσινη μετάβαση και κλιματική αλλαγή: Σεπτέμβριος 2024, Θεσσαλονίκη
  • Το Σήμερα και το Αύριο των Ορυκτών Πόρων (κεντρική εκδήλωση): Νοέμβριος 2024, Αθήνα
  • Γεω-Αρχαιολογία: Δεκέμβριος 2024, Λαύριο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*