Το σύστημα υγείας σε κρίσιμη καμπή

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου Pharma & Health Conference, που πραγματοποιήθηκε χτες στο InterContinental από τα Money Conferences και το περιοδικό Pharma & Health Business της εταιρίας Ethos Media S.A.

Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου στη υγεία. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο συνέδριο Pharma & Health Conference 2012. Ο υπουργός εξήγγειλε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όλους τους φορείς του υπουργείου, με κύριο στόχο την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες. Στους αναπτυξιακούς στόχους του υπουργείου συγκαταλέγεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων, καθώς όπως είπε «σήμερα το κράτος δεν έχει πόρους αλλά χώρους και πρέπει να αξιοποιηθούν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Επίσης αναφέρθηκε στην αλλαγή του ίδιου του υπουργείου Υγείας, ώστε να αποτελέσει ένα επιτελικό όργανο. Όσον αφορά στις φαρμακευτικές εταιρείες επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι  υποχρεωμένη να εφαρμόσει το rebate αλλά και το σύστημα επιστροφής claw back για τη φαρμακοβιομηχανία. 
 
Εν συνεχεία ο κ. Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Novartis, δήλωσε πως «η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι το κλειδί, ώστε να μπορέσει να παραμείνει βιώσιμο το σύστημα Υγείας, προς όφελος των ασφαλισμένων και των εταίρων του χώρου. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είχαν σχεδόν αποκλειστικό στόχο το φάρμακο. Η συμβολή της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην εξοικονόμηση της εξωνοσοκομειακής δαπάνης ανήλθε τα τελευταία 3 χρόνια στα 2,4 δις ευρώ. Παράλληλα, υπήρξε και μια έμμεση συνεισφορά του κλάδου ο οποίος κλήθηκε να υποστεί κούρεμα ομολόγων αξίας 1 δις ευρώ. Επιπλέον, ο κλάδος χρηματοδοτεί επί 20 και πλέον μήνες το ασφαλιστικό σύστημα και το ΕΣΥ, διαθέτοντας προϊόντα χωρίς να πληρώνεται. Τα χρέη αυτή τη στιγμή φτάνουν το ποσό του 1,65 δις ευρώ. Ο κ. Φρουζής τόνισε χαρακτηριστικά «δε ζητούμε να εξαιρεθούμε εφόσον πληρωνόμαστε από την προσπάθεια για περαιτέρω εξορθολογισμό της δαπάνης. Περιμένουμε, όμως, να δούμε παρεμβάσεις και στο υπόλοιπο 85% της υγειονομικής δαπάνης, στα άλλα κόστη του συστήματος Υγείας και των νοσοκομείων. Η περιστολή του δημοσίου προϋπολογισμού πρέπει να είναι ισομερής, δίκαιη και κυρίως βιώσιμη».

Θετικά αποτελέσματα έχει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, του οποίου η χρηστικότητα έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό για τους γιατρούς  και τους φαρμακοποιούς. Ωστόσο, μέχρι τότε, όπως τόνισε κ. Βλάσης Σφυροέρας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, στο σύστημα θα πρέπει να υπάρξουν πόροι για να καλύψουν τις ανάγκες του σε επίπεδο εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης στο πλαίσιο αυτό πρότεινε όσοι εμπλέκονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και είναι χρήστες να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου.

Μ. Φρουζής, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της NovartisΌπως δήλωσε, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι το μεγαλύτερο on line σύστημα καταχώρησης στην Ελλάδα και δέχεται περισσότερες από 5 εκατ. καταχωρήσεις το μήνα. Το σύστημα καλύπτει:
 -  το 95 % των φαρμακείων(=10.764)
 -  το 80 % των ιατρών (= 37.566)
 - το 80 % του συνόλου των συνταγών (4.5 εκ)
Αναφερόμενος στο οικοδόμημα του e-health στην στο εξωτερικό έφερε ως παράδειγμα τη Σουδία, που θεωρείται πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα. Η πρώτη ηλεκτρονική συνταγή στη χώρα εκδόθηκε το 1983 και έχει εφαρμοστεί σε ποσοστό 97% στην Πρωτοβάθμια φροντίδα και σε ποσοστό 87% στα νοσοκομεία. Στόχος του έργου στην Ελλάδα είναι η προστασία της υγείας του ασθενή και ο εξορθολογισμός των δαπανών με την ταυτόχρονη ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Σημαντικά οφέλη, επίσης, μπορούν να προκύψουν στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών με σκοπό τη διασύνδεση με συστήματα τρίτων.

Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα:
 
 -Πρόσβαση μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες (ιατροί, φαρμακοποιοί)
 - Οι ηλεκτρονικές συνταγές περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, όπως: ID ιατρού/ασθενούς/φαρμακείου, Διάγνωση (text & ICD-10), Φάρμακα (ποσότητα, δοσολογία,…), Ποσοστό συμμετοχής ασθενούς, κτλ
 - Με το σύστημα της ηλ.συνταγογράφησης μπορούμε να γνωρίζουμε άμεσα: ποιος ιατρός έγραψε τη συνταγή, σε ποιον ασθενή, την ασθένεια, στοιχεία φαρμάκων (κόστος, αριθμός κουτιού, φαρμακείο, κτλ), δυνατότητα συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, συνεργασία με Ε.Ε (Task Force)/Συμβατότητα με το ευρωπαϊκό σύστημα epSOS.

Ο σχεδιασμός του συστήματος έγινε σε τρεις φάσεις ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2010. 

Η πρώτη φάση περιλάμβανε την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος με την ένταξη του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης (OAEE). Στο σύστημα περιλάμβανε συνολικά 9.500 φαρμακοποιούς, 4.100 ιατρούς και 8.000 συνταγές κατά μέσο όρο την ημέρα. Τα προβλήματα που προέκυψαν σε αυτή τη φάση ήταν το μεγάλο φορτίο συνταγών και η αδυναμία ανταπόκρισης του υφιστάμενου συστήματος στην ολοένα και αυξανόμενη καταχώρηση συνταγών
Στη δεύτερη φάση το σύστημα επεκτάθηκε και το Γενάρη του 2011 συμπεριέλαβε τα ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ νοσοκομεία και κέντρα υγείας. 

Και σε αυτή τη φάση το σύστημα δεν ανταποκρίνεται λειτουργικά στον αυξανόμενο αριθμό συνταγών, καθώς το αρχικό έργο προέβλεπε 50.000 συνταγές  το μήνα ενώ ταυτόχρονα ήταν και ανεπαρκής η υποστήριξη από τον ανάδοχο. 
Η τρίτη φάση, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011, αποτελείται από το μεγάλο διαγωνισμό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ για την πλήρη ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στη συνέχεια την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος 2012, αναπτύχθηκε η τρέχουσα εφαρμογή από την Η.ΔΙ.ΚΑ σε περίπτωση αποτυχίας ανταπόκρισης του συστήματος και καθυστέρησης του διαγωνισμού και στις 21 Μαίου η εφαρμογή της Η.ΔΙ.ΚΑ τέθηκε σε  κανονική λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ με θέμα: «Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στη χάραξη της πολιτικής του φαρμάκου της χώρας», στο οποίο συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κ. Αντώνης Δημόπουλος, ο Δρ. Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής της ΕΣΔΥ, ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος Abbott, ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος, Πρόεδρος ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. και ο κ. Βασίλειος Πενταφράγκας Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα τουπλαφόντης φαρνακευτικής δαπάνης. Ο κ. A. Δημόπουλος ερωτηθείς εάν τα 2,88 δις αποτελούν το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης μαζί με ΦΠΑ και νοσοκομειακά φάρμακα, υπογράμμισε ότι περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό. Επίσης παραδέχτηκε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συζητά το ενδεχόμενο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσίαγια όλα τα φάρμακα.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου επισήμανε ότι αν υπάρξουν και άλλες μειώσεις στο περιθώριο κέρδους των φαρμακείων, που τώρα ανέρχεται σε ποσοστό 15%, είναι αναπόφευκτο ότι θα ακολουθήσουν χιλιάδες λουκέτα στον κλάδο.

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ν. Μανιαδάκης ανέφερε από την πλευρά του ότι «δαιμονοποιούμε τα μέτρα του μνημονίου, ενώ μέτρα όπως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις λίστες και τη μηχανοργάνωση έπρεπε να τα έχουμε πάρει μόνοι μας και να τα εφαρμόσουμε σωστά και στοχευμένα. Η συμμετοχή κάθε Έλληνα ασθενή  στα φάρμακα είναι στο 9% όταν σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 40%. Ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι υπάρχουν χώρες πιο φτωχές από την Ελλάδα όπου η συμμετοχή στα φάρμακα είναι μεγαλύτερη.

Ο Α. Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δημιουργήσει ένα συντελεστή cost/effect για να δούμε το κατά πόσο ένα φάρμακο βοηθάει στη μείωση της δαπάνης στην Υγεία. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Γαλανόπουλο το βασικό πρόβλημα είναι ότι η χρήση των γεννοσήμων δεν αντικαθιστά τα  πρωτότυπα. «Κάτι κάνουμε στραβά και δεν αντικαθιστούμε τα πρωτότυπα με γεννόσημα ελληνικά».

Στο φετινό φαρμακευτικό συνέδριο προσφέρεται η δυνατότητα παρακολούθησής του σε ζωντανή μετάδοση (live webcasting) μέσω της ιστοσελίδας moneyconferences.com. Επίσης, στη νέα αυτή υπηρεσία, οι εξ αποστάσεως σύνεδροι μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις σε real time. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία Κατά τη διάρκεια του πάνελ με θέμα: «Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στη χάραξη της πολιτικής του φαρμάκου της χώρας», στο οποίο συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κ. Αντώνης Δημόπουλος, ο Δρ. Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής της ΕΣΔΥ, ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος Abbott, ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος, Πρόεδρος ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. και ο κ. Βασίλειος Πενταφράγκας Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦεγγραφής και παρακολούθησης του συνεδρίου μέσω web, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.moneyconferences.com

Το συνέδριο οργανώνεται από τα Money Conferences και το περιοδικό Pharma & Health Business της εταιρίας Ethos Media S.A. που δραστηριοποιούνται στην διοργάνωση υψηλού κύρους κλαδικών επιχειρηματικών συνεδρίων. Τα Money Conferences ξεκίνησαν το 2007 και ήδη συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επιτυχημένων επιχειρηματικών συνεδρίων στην Ελλάδα.

GOLD SPONSORS : ABBOTT, NOVARTIS
SILVER SPONSORS: AMGEN, ΒΙΑΝΕΞ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΥΖΗΝ
BRONZE SPONSORS: GLAXOSMITHKLINE, ERICSSON, BENNETT, ESET HELLAS.
DISTINGUISHED CORPORATE PARTICIPATIONS: PHARMATHEN, PFIZER, DEMO S.A., MERCK SERONO, MERCK, MSD, MENARINI HELLAS, SANOFI, ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ Α.Ε., ROCHE HELLAS
CORPORATE PARTICIPATIONS: GENESIS PHARMA, SERVIER, SIEMENS, BOEHRINGER INGELHEIM, ASTELLAS, KAINOTOMIA, ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., ΣELLAS CLINICALS, ΕΛΠΕΝ, HDI GERLING, GE HEALTHCARE, GS1 ASSOCIATION, JANSSEN, LIBYTEC ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ

UNDER THE AUSPICES OF: ΣΦΕΕ, ΠΕΦ
LIVE WEBCASTING SPONSOR: M-DATA

PRINT SPONSOR: PRESSIOUS ARVANITIDIS
INTERPRETATION SPONSOR: PLANITAS

COMMUNICATION PARTNER: V+O
COURIER: ΤΑΧΥΔΕΜΑ
COMMUNICATION SPONSORS: ΣΚΑΙ, ΣΚΑΙ 100,3, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ,ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, ΚΕΡΔΟΣ, PHARMA & HEALTH BUSINESS, ΧΡΗΜΑ, INSURANCE WORLD, ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΑΙ, PALO.GR

 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Money Conferences (www.moneyconferences.com) σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business (www.phb.com.gr)

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Αθηνά Φραδέλου, τηλ. 2109984905,  fradelou.a@ethosmedia.eu