Υποτιμημένος ο κίνδυνος των πλημμυρών

Αντιμέτωπη με νέα δεδομένα είναι η ασφαλιστική βιομηχανία, που καλείται να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που αναδύονται από τις κλιματικές αλλαγές και να διαχειριστεί σε νέο πλαίσιο την ασφαλισιμότητά τους. Αναμφισβήτητα, ένας από τους τομείς που τίθενται ξανά στην ατζέντα των συζητήσεων είναι οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η Swiss Re, την τελευταία μόνο δεκαετία το κόστος των ασφαλιστικών αποζημιώσεων για τις πλημμύρες έχει υπερδιπλασιαστεί. 

Εκτιμάται ότι περίπου 500 εκατ. άνθρωποι πλήττονται ετησίως από το φαινόμενο αυτό, ενώ το κόστος των ασφαλισμένων απωλειών από 1-2 δισ. το 1970 εκτινάχθηκε το 2011 στα 15 δισ. δολ. Οι πρόσφατες μάλιστα πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες απέδειξαν ότι σε επίπεδο οικονομικών απωλειών οι πλημμύρες «πλησιάζουν» τους σεισμούς και τους τυφώνες. 

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κίνδυνος των πλημμυρών δεν έχει εκτιμηθεί σωστά από την ασφαλιστική βιομηχανία. Ο κ. Matthias Weber, Group Chief Underwriting Officer της Swiss Re, αναφέρει ότι «η δημοσίευση της μελέτης αυτής έχει ως στόχο να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο αυτό και ταυτόχρονα να ανοίξει τη συζήτηση για τη βελτίωση των καλύψεων και των όρων της ασφάλισης για ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρηματίες».

Μετ’ εμποδίων η ασφάλιση για τις πλημμύρες

Η αύξηση του πληθυσμού, η δημογραφική αλλαγή, η συγκέντρωση στοιχείων ενεργητικού εταιρειών σε περιοχές υψηλού κινδύνου, η ευπάθεια των ασφαλισμένων αντικειμένων και η αλλαγή του κλίματος συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους των ζημιών από τις πλημμύρες. 

Σύμφωνα με τον κ. Jens Mehlhorn, επικεφαλής της ασφάλισης πλημμυρών στη Swiss Re και βασικό συντάκτη της έκθεσης, «οι πλημμύρες δημιουργούν εκτεταμένες καταστροφές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ταϊλάνδης το 2011, όπου οι ασφαλισμένες απώλειες έφτασαν τα 12 δισ. δολ. και αντιστοιχούσαν στο 1800% του συνολικού ετήσιου ποσού που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας».

 Στο επίκεντρο της έκθεσης τίθενται δύο προσανατολισμοί: ο ένας αφορά στη δημιουργία επαρκούς πληθυσμού ασφαλισμένων και ο άλλος στο συμβουλευτικό ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς ως προς την πρόληψη των πλημμυρών με την κατασκευή, λόγου χάριν, φραγμάτων ή με τον κατάλληλο πολεοδομικό σχεδιασμό.
Τέλος, η έκθεση εξετάζει και τα εθνικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και την ασφαλιστική κάλυψη που έχουν.

Ζώνες πλημμυρών

Το μέγεθος των οικονομικών απωλειών στην Ταϊλάνδη, που έφτασε τα 12 δισ. δολ., «σόκαρε» την ασφαλιστική βιομηχανία, όχι για τη συχνότητα εκδήλωσης του φαινομένου στην περιοχή, που ήταν γνωστή, αλλά για το μέγεθος της οικονομικής ανάπτυξης που είχε η περιοχή και δεν είχε συνυπολογιστεί ως ρίσκο από τις ασφαλιστικές εταιρείες. 

Πολλές ξένες επιχειρήσεις που είχαν μεταφέρει τις εγκαταστάσεις τους στην περιοχή τα τελευταία χρόνια υπέστησαν μεγάλη ζημία. Με αφορμή το γεγονός αυτό η Swiss Re ξεκίνησε παγκόσμια έρευνα με στόχο να καθορίσει ποιες είναι οι αναπτυσσόμενες αγορές με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πλημμύρας και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Στη μελέτη οι περιοχές αξιολογήθηκαν βάσει διαφόρων παραγόντων όπως οι ξένες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης, το ΑΕΠ και ο κίνδυνος πλημμύρας ανά χώρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχουν περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερη έκθεση στις πλημμύρες από ό,τι η Ταϊλάνδη. Στην κορυφή της λίστας που καταρτίστηκε είναι η Κίνα, ενώ ακολουθούν η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ινδία, λόγω της οικονομικής ανάπτυξης που έχουν τα τελευταία χρόνια. Η Ταϊλάνδη, αν και εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό οικονομικών απωλειών, στην εν λόγω βαθμολόγηση της Swiss Re είναι έβδομη και το Βιετνάμ είναι προς το παρόν στη δέκατη θέση, αναμένεται όμως να αλλάξει, καθώς εκτιμάται ότι πολλές επιχειρήσεις από την Ταϊλάνδη θα μεταφερθούν εκεί. 

Στις πρώτες δέκα θέσεις βρίσκονται επίσης και περιοχές που δεν ήταν τόσο αναμενόμενο να δούμε, όπως το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς σε αυτές έχουν εισρεύσει τα τελευταία χρόνια ξένες επενδύσεις, που αφορούν κυρίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο των ερευνών που έχει διεξάγει, η Swiss Re δημιούργησε ένα παγκόσμιο μοντέλο ζωνών (χάρτες), το Global Flood Zones, που δείχνει ποιες περιοχές εμφανίζουν μεγάλη επικινδυνότητα. Όπως αναφέρει ο κ. Jens Mehlhorn, «οι πληροφορίες αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την ασφαλιστική βιομηχανία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μοντελοποίηση των κινδύνων. Είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και να ξέρουμε με τι ένταση μπορεί να εκδηλωθεί ένα φαινόμενο σε συγκεκριμένες περιοχές. Αναμφισβήτητα, το Global Flood Zones είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ασφαλιστική αγορά».

«Αντιπλημμυρική» εφαρμογή για iPad

Ενημερωτική εφαρμογή για τις πλημμύρες έχει λανσάρει στο iPad η Swiss Re. Η εφαρμογή προσεγγίζει διαδραστικά το θέμα των κινδύνων λόγω πλημμύρας και παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη των πλημμυρών. Προσφέρει επίσης ένα διαδραστικό εργαλείο για να εξετάσει hot spot σημεία σε 50 μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.
 Ο Matthias Weber αναφέρει: «η διοίκηση της Swiss Re θεωρεί ότι η γνώση για τέτοιου είδους φαινόμενα πρέπει να αγκαλιάσει νέα “κανάλια” επικοινωνίας, ώστε να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό».