Βρετανία: Μην οδηγείτε την 1η Σεπτεμβρίου

Επικίνδυνη μέρα για τους οδηγούς στη Βρετανία είναι η 1η Σεπτεμβρίου σύμφωνα με έρευνα της Axa. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της έρευνας, τα τελευταία χρόνια την ημέρα αυτή καταγράφεται μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων, που ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο των ατυχημάτων του καλοκαιριού. Μάλιστα αυτό το χρόνο η πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου ήταν Σάββατο και ενείχε μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας, γι’ αυτό η Axa συμβούλευσε τους οδηγούς να αποφύγουν να ταξιδέψουν τη συγκεκριμένη μέρα. 

Σύμφωνα με την έρευνα, την 1η Σεπτεμβρίου καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, που ξεπερνά κατά 30-40% το μέσο όρο των ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 το ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων ήταν κατά 40% αυξημένο σε σχέση με το μέσο όρο της θερινής περιόδου. Η εικόνα είναι η ίδια για τα δύο προηγούμενα έτη, με ατυχήματα που ξεπερνούν κατά 30% το μέσο όρο της καλοκαιρινής περιόδου. 

Η κα Sarah Vaughan, διευθύντρια του κλάδου αυτοκινήτου στην Axa, αναφέρει ότι «κάθε 1η Σεπτεμβρίου αυξάνεται απότομα ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς πολλοί εκδρομείς επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Γι’ αυτό ενημερώσαμε τους οδηγούς και ζητήσαμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επιστροφή τους την ημέρα αυτή».

Ο δεκάλογος της ασφάλειας από την Axa:

• Υπολογίστε ότι θα κάνετε περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο για το ταξίδι σας. Όταν οι οδηγοί βιάζονται, οι πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα αυξάνονται.
• Προγραμματίστε και σχεδιάστε τη διαδρομή σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ακολουθήσετε λάθος διαδρομή και θα αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις.
• Εφόσον ξέρετε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε για το ταξίδι, μπορείτε α συμβουλευτείτε τις υπηρεσίες που παρέχουν ενημέρωση για την κίνηση.
• Κάντε στάσεις αν η διαδρομή σας είναι μεγάλη. Η κούραση αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους πρόκλησης ατυχημάτων.
• Απασχολήστε τους επιβαίνοντες μικρής ηλικίας με παιχνίδια ή DVD, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού.
• Φροντίστε να υπάρχει νερό και σνακ στο αυτοκίνητο. Η αφυδάτωση ή η πτώση του επιπέδου του σακχάρου είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου κατά την οδήγηση.
• Πραγματοποιήστε έλεγχο λαδιών, βενζίνης, ελαστικών και υγρών στο ψυγείο πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας.
• Ελέγξτε ότι έχετε μαζί σας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου και όλα τα απαραίτητα έγγραφα που μπορεί να σας χρειαστούν.
• Ρυθμίστε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία hands free πριν ξεκινήσετε
• Εάν είναι εφικτό, αποφύγετε να ταξιδέψετε την 1η Σεπτεμβρίου!