Πρωτοποριακό πρόγραμμα από την Chartis για τους ηλεκτρονικούς κινδύνους

Σε μία εποχή που η διαδικτυακή «θωράκιση» των επιχειρήσεων και των οργανισμών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη, την εξέλιξη και τη βιωσιμότητα τους λόγω του αυξανόμενου όγκου των ηλεκτρονικών πληροφοριών που διαχειρίζονται,  των οικονομικών συναλλαγών που διεκπεραιώνονται πλέον μέσω του κυβερνοχώρου και της νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών ή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, η Chartis προωθεί ένα ιδιαίτερα καινοτόμο ασφαλιστικό προϊόν για την προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών κινδύνων, το οποίο και παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση. 

Το πρόγραμμα “CyberEdge” απευθύνεται σε κάθε εταιρεία που ασχολείται με ηλεκτρονικά δεδομένα, ανεξάρτητα από το αν αυτά βρίσκονται σε υπολογιστές, servers ή το διαδίκτυο και μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με περιστατικά απώλειας, παραβίασης ή διαρροής δεδομένων.

Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε ο κ. Γιάννης Τζίτζικας, Διευθυντής Επιχειρηματικών Ασφαλίσεων της Chartis και ο Κώστας Βούλγαρης, Manager Χρηματοοικονομικών απωλειών της Chartis αναφέρθηκαν στο νέο προϊόν και τις καλύψεις του, η κα Μαρία Καζαμία, νομική σύμβουλος, ανέλυσε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων και ο κ. Χρήστος Βιδάκης, Διευθυντής Management & Risk Consulting IT Advisory στην KPMG παρουσίασε τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ηλεκτρονικών επιθέσεων. Σε παρέμβαση του ο κ. Νίκος Αδαμαντιάδης ανέφερε ότι η καινοτομία στην ασφαλιστική αγορά έγκειται στην κάλυψη των αναγκών που αναδύονται πριν ακόμα υπάρξει ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και τόνισε ότι ανάλογη πολιτική είχε ακολουθήσει η Chartis και στο προϊόν για την ασφάλιση στελεχών. 

Η κα Μαρία Καζαμία, νομική σύμβουλος, αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Όπως τόνισε τα τελευταία χρόνια η Ένωση προσανατολίζεται στην αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει την ασφάλεια πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα μέσω της επίτευξης μεγαλύτερου βαθμού εναρμόνισης των νομοθεσιών και των προσεγγίσεων των κρατών μελών, της γενικής υποχρέωσης ενημέρωσης των αρμόδιων εθνικών αρχών εντός 24 ωρών από τη διαπίστωση περιστατικού παραβίασης και την αυστηροποίηση των κυρώσεων.

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Χρήστος Βιδάκης, Διευθυντής Management & Risk Consulting IT Advisory στην KPMG παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη και το μέλλον των διαδικτυακών κινδύνων αλλά και τα κίνητρα, τις μεθόδους και το προφίλ των hackers. Όπως ανέφερε το 2011 το άμεσο οικονομικό όφελος από ηλεκτρονικές επιθέσεις εκτιμάται ότι αγγίζει τα 114 δις δολάρια, ενώ οι συνολικές –άμεσες ή έμμεσες- απώλειες για τις επιχειρήσεις ήταν 274 δις δολάρια.

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Βούλγαρης, Manager Χρηματοοικονομικών απωλειών παρουσίασε το νέο πρόγραμμα και ανέφερε ότι το “CyberEdge” απευθύνεται σε κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους ή τομέα βιομηχανίας στον οποίο δραστηριοποιείται και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε μέρα περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέφτουν θύματα ηλεκτρονικών υποθέσεων». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το πρόγραμμα καλύπτει διαρροή δεδομένων από κακόβουλο λογισμικό και ιούς ειδικά σχεδιασμένους για το σκοπό αυτό και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαχείριση εταιρικής φήμης, διαχείριση κρίσεων (σχέσεις με ΜΜΕ, διαχείριση φήμης πελατών, ενημέρωση και παρακολούθηση σχετικά με την παραβίαση δεδομένων) και διαχείριση οικονομικών επιπτώσεων (ευθύνη δεδομένων, διακοπή λειτουργίας δικτύου, ασφάλεια δικτύων, διοικητικές υποχρεώσεις, εκβιασμό αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων στον κυβερνοχώρο και ευθύνη πολυμέσων).