«Ανοιχτά» όλα τα σενάρια για το ΤΤ

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώνει ότι στα τέλη του επόμενου μήνα η κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιο θα είναι εν τέλει το μοντέλο εξυγίανσης του Τ.Τ. 

Πιθανότερες, πάντως, λύσεις θεωρούνται η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, η πώλησή της ή η επιλογή που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της ATE, δηλαδή ο διαχωρισμός του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή τράπεζα», με τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος. 

Οι λύσεις που μπορούν να εξεταστούν θα είναι δύο: 1) Να σπάσει σε good και bad bank και να πωληθεί σε συστημική τράπεζα. 2) Να σπάσει σε good και bad bank, αλλά να μην πωληθεί και, αντιθέτως, να εξαγοράσει μικρότερες τράπεζες με θετική καθαρή θέση. Οι κεφαλαιακές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ περίπου. 

Το μέλλον του Τ.Τ. θα κριθεί και από την πορεία της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτή θα υλοποιηθεί μετά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ., κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου.