Aviva: Με testdrive το ύψος των ασφαλίστρων

Η τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα στον υπολογισμό των ασφαλίστρων στον κλάδο του αυτοκινήτου. Πρόσφατα η ασφαλιστική εταιρεία Aviva λάνσαρε στο Ηνωμένο Βασίλειο μια καινοτόμο εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που υπολογίζει τα ασφάλιστρα ανάλογα με τον τρόπο που οδηγεί ο κάθε ασφαλισμένος. Κίνητρο για να χρησιμοποιήσουν οι ασφαλισμένοι του κλάδου αυτοκινήτου την εφαρμογή «RateMyDrive» είναι ότι, ανάλογα με τα αποτελέσματα για την οδηγική τους συμπεριφορά, μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση μέχρι και 20% στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους. 

Η έξυπνη εφαρμογή καταγράφει στοιχεία που αφορούν στην επιτάχυνση, το φρενάρισμα και τις στροφές του οχήματος για απόσταση 200 μιλίων. Τα δεδομένα αυτά, στη συνέχεια, «μεταφράζονται» σε βαθμολογία και καθορίζουν το ύψος των ασφαλίστρων. Στα ασφάλιστρα μεταξύ 200 λιρών και 400 λιρών οι ασφαλισμένοι μπορούν να πετύχουν έκπτωση έως και 10%, ενώ στα συμβόλαια που ξεπερνούν τις 400 λίρες μπορούν να εξοικονομήσουν το 20%. 

Όπως αναφέρει η εταιρεία, δεν έχει συμπεριλάβει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τους οδηγούς που πληρώνουν για την ασφάλιση του αυτοκινήτου τους λιγότερες από 200 λίρες, καθώς θεωρούνται ήδη οδηγοί «χαμηλού κινδύνου». 

Σύμφωνα με το διευθυντή λιανικής της Aviva, κ. Steve Treloar, «η χρήση της τεχνολογίας αυτής για smartphone θα ωφελήσει τους καλούς-ασφαλείς οδηγούς, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Σε αντίθεση με τη λύση του «μαύρου κουτιού», η εταιρεία λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το «προφίλ» του οδηγού μέσω του κινητού του και της δωρεάν εφαρμογής. 

Μέχρι στιγμής, η εφαρμογή έχει δοκιμαστεί από το προσωπικό της Aviva και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από 5.000 πελάτες της εταιρείας. Όπως αναφέρει ο κ. Treloar: «οι οδηγοί που θα δοκιμάσουν επιτυχώς το RateMyDrive, θα λάβουν τα αποτελέσματα της βαθμολογίας τους και ένα ενημερωτικό σημείωμα για την έκπτωση που κερδίζουν και οι οδηγοί που θα έχουν αρνητικό σκορ δεν θα πληρώνουν παραπάνω, απλά θα τους παρέχεται το υπάρχον ασφαλιστήριο συμβόλαιο της εταιρείας».