Alpari: Η απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου για το Μηχανισμό Στήριξης

Ο κ. James Hughes, Chief Market Analyst της Alpari σχολίασε σχετικά: “Η τελική απόφαση για την νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν πρόκειται να επικυρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, ωστόσο μετά τη σημερινή απόφαση υπάρχουν πολύ λίγα περιθώρια το Δικαστήριο να αποφασίσει εναντίον του τότε. Παρόλα αυτά οι δικαστές ξεκαθάρισαν ότι η απόφαση έρχεται υπό όρους.    
 
“Ένας όρος είναι ότι η ευθύνη της Γερμανίας για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα φτάνει μέχρι το ανώτατο όριο των 190 εκ. Ευρώ από το νόμο. Εάν η Γερμανία επιθυμεί να αυξήσει τη συμβολή της στο ταμείο στήριξης, η απόφαση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Bundestag. Αυτός ο όρος εγείρει ερωτήματα για το πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει απεριόριστο, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα διαθέτει ανώτατο όριο. 
 
“Αυτό δεν αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω προβλήματα εάν η Ισπανία ή η Ιταλία καταφύγουν σε πακέτο πλήρους διάσωσης. Η Ευρωζώνη έχει δεχθεί κριτική σε διάφορες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια για την αργή αντίδρασή της στην οικονομική κρίση, η οποία έχει μάλλον επιδεινώσει την κατάσταση και αυτό το γεγονός δείχνει ξεκάθαρα ότι ακόμη δεν έχουν πάρει το μάθημά τους.
 
“Η επικύρωση νόμων για να αυξηθεί το ποσό των πακέτων διάσωσης δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μια γρήγορη ή εύκολη διαδικασία, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη ένταση που επικρατεί στην Γερμανία προς τις χώρες που χρωστούν. Αυτή η κατάσταση αφήνει την Ευρωζώνη εκτεθειμένη σε δυνητικά προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν.”