Το ευρώ ενισχύεται έναντι της στερλίνας, του γεν και του δολαρίου

Στην μακρά πορεία των προσπαθειών ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η χθεσινή είδηση ότι το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα προχωρήσει κανονικά σήμερα στην ανακοίνωση της απόφασής του για τη νομιμότητα του ESM δημιούργησε κύματα αισιοδοξίας στους επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος. 

Εκτιμάται ότι η ψηφοφορία θα είναι θετική για το πρόγραμμα διάσωσης των χωρών μέσω του ESM. Στην αντίθετη περίπτωση, μια αρνητική εκδοχή θα ασκήσει σημαντική επιρροή στις αγορές καθώς εκτροχιάζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης. Επίσης, στο επίκεντρο βρίσκονται οι προτάσεις για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και οι εκλογές στην Ολλανδία.
Και τα δύο γεγονότα συνοδεύονται από το ρίσκο για το χειρότερο σενάριο, αν και τα πιο πιθανά σενάρια είναι να κερδηθεί χρόνος στην πρώτη περίπτωση (δηλαδή να μη δοθούν επαρκείς λεπτομέρειες) και στη δεύτερη περίπτωση να προκύψει μια κυβέρνηση που θα στηρίζει το ευρώ. Να σημειωθεί ότι η μεταβλητότητα στο EURUSD για διάστημα μιας εβδομάδας απομακρύνεται από τα υψηλά μήνα παρά τα ρίσκα που περιλαμβάνει η τρέχουσα εβδομάδα.
Το δολάριο υποχωρεί μετά την προειδοποίηση της Moody’s

Αν και το δολάριο αντιμετωπίζει υψηλή μεταβλητότητα αυτή την εβδομάδα, είναι δύσκολο να έχουμε σημαντικές διασπάσεις ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια. Παρ’ όλα αυτά το δολάριο βρήκε σαφή κατεύθυνση με τη βοήθεια της προειδοποίησης της Moody’s για πιθανή υποβάθμιση του αμερικανικού αξιόχρεου. Αναφορικά με το δείκτη Dow Jones FXCM Dollar Index (ticker =USDollar), η επιρροή ήταν εμφανής στη διάσπαση του καναλιού τάσης που οδήγησε το δείκτη κοντά στα μέσα της ανόδου από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2012 στο 9.825.

Τεχνικά η πρόοδος ήταν περισσότερο αξιόλογη στην περίπτωση του EURUSD. Η ισοτιμία έχει ήδη διασπάσει σημαντική αντίσταση και αντιστράφηκε τον γενικότερων πτωτικών τάσεων που είχε την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα η ισοτιμία ακολούθησε μια έντονη ανοδική πορεία και ξεπέρασε τον ΚΜΟ 200 ημερών στην πορεία προς τα υψηλά 4 μηνών.