Fast track έλεγχοι από την ΤτΕ

Τη στάση της έναντι της ασφαλιστικής αγοράς σκληραίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, που πλέον σχεδιάζει να κινηθεί με περισσότερες απαιτήσεις σε ότι αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση του κλάδου, προκαλώντας τις εταιρείες να προχωρήσουν σε συνέργιες και πολύ περισσότερο σε συγχωνεύσεις.

Πηγές αναφέρουν ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως το τέλος του έτους η εποπτική αρχή θα ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης συγκεκριμένων εταιρειών. Κατά τις ίδιες πηγές καθοριστικό ρόλο για τη στάση που θα τηρήσει η ΤτΕ αναμένεται να διαδραματίσουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων που θα κάνει η αρμόδια διεύθυνση στους εποπτικούς ισολογισμούς, τους οποίους υποχρεούνται να καταρτίσουν όλες οι εταιρείες και να τους κοινοποιήσουν στην εποπτική αρχή έως το τέλος του μηνός.

«Ο κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με fast track ελέγχους» αναφέρει πηγή του iw που προσθέτει ότι «οι ειδικές εποπτικές αναφορές, που άρχισαν για πρώτη φορά να καταρτίζονται από τις εταιρείες το Σεπτέμβριο του 2011, δίνουν πλέον τη δυνατότητα στην ΤτΕ να αναλύει συγκρίσιμα οικονομικά δεδομένα, να προβαίνει σε άμεσα συμπεράσματα και πολύ περισσότερο σε άμεσες παρεμβάσεις όπου και όποτε κρίνεται αναγκαίο».

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, από τον Οκτώβριο, η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζεται να μετρήσει τις αντοχές της αγοράς, όπως και το βαθμό προσαρμογής της στα δεδομένα που προέκυψαν μετά το PSI+, να εξετάσει για ποιες εταιρείες απαιτούνται νέες κεφαλαιακές ενέσεις, να καταγράψει τον τρόπο κάλυψης των τεχνικών τους αποθεμάτων και να σηκώνει κόκκινη κάρτα σε όσες επιχειρήσεις βρεθούν ανακόλουθες έναντι του νόμου.