Το ευρώ υποχωρεί από το $1,28 εν μέσω αρνητικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη

Παρά τις ήσυχες συνθήκες που επικράτησαν τις πρώτες 24 ώρες της νέας εβδομάδας στο μέτωπο των συναλλαγών στο forex, το ευρώ επέδειξε μια σταθερή και επίμονη πτωτική διάθεση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι θεμελιώδεις εξελίξεις ήταν αποθαρρυντικές για το ενιαίο νόμισμα. 

Υπενθυμίζουμε ότι το ράλι στο EURUSD πάνω από το 1,2650 έως και το 1,2800 την περασμένη εβδομάδα τροφοδοτήθηκε από την ανακοίνωση της ΕΚΤ για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με στόχο τη στήριξη της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ωστόσο, τη Δευτέρα δεν άργησαν να εκφραστούν οι αμφιβολίες γύρω από την αποτελεσματικότητα του επονομαζόμενου σχεδίου της ΕΚΤ Outright Monetary Transactions (OMT).

Με την αγορά να αναλογίζεται αν θα εμπιστευτεί ένα ακόμα πρόγραμμα που δεν εμπερικλείει λεπτομέρειες εφαρμογής και που ενδεχομένως και αυτό να αποτύχει να «χτυπήσει» την πηγή του προβλήματος της Ευρωζώνης, ή ακόμα και να αγνοηθεί από αυτούς που το χρειάζονται, οι συνθήκες δεν είναι και τόσο καλές για το ευρώ. 

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Rajoy ακολούθησε την Ιταλία τονίζοντας ότι δεν σκέφτεται να κάνει χρήση του νέου προγράμματος (για την ένταξη στο οποίο χρειάζεται προηγούμενη ένταξη στο μηχανισμό διάσωσης ESM). Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ είναι ότι το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πάλι από την Ισπανία στην Ελλάδα. 

Δημοσιεύτηκε ότι η Τρόικα απέρριψε ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα περικοπής δαπανών απαιτώντας αντ’ αυτών τις περικοπές στις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Ακόμα επίκειται η ψηφοφορία του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τη νομιμότητα του ESM.