Ευρωζώνη: Πτώση 1,7% των πωλήσεων λιανικής τον Ιούλιο

 Οι πωλήσεις λιανικής στις 17 χώρες της ευρωζώνης υποχώρησαν τον Ιούλιο, καθώς η άνοδος της ανεργίας και η υποχώρηση της εμπιστοσύνης πιθανότατα επηρέασαν τη ζήτηση. Οι πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη υποχώρησαν 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και υποχώρησαν 1,7% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία ήταν σχεδόν αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα, και ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα υποχωρούσαν 0,3% σε μηνιαία βάση. Τον Ιούνιο οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 0,1% έναντι του Μαΐου και υποχώρησαν 0,9% έναντι του προηγουμένου έτους. Η ετήσια πτώση του Ιουνίου αναθεωρήθηκε από την αρχική μέτρηση που έκανε λόγο για πτώση 1,2%. 

Οι πωλήσεις στη Γερμανία υποχώρησαν 0,9% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, ενώ στην Ισπανία κατά 1,9%. Οι πωλήσεις στη Γαλλία και την Ιρλανδία αυξήθηκαν 0,9% και 1,7% αντιστοίχως. Η Eurostat δεν έδωσε στοιχεία για αυτές τις ανόδους. Η υποχώρηση στη Γερμανία έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αρχίζει να αισθάνεται τις επιδράσεις της κρίσης χρέους και της οικονομικής επιβράδυνσης που έχει πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης. Τα στοιχεία αυτά έρχονται επίσης μετά από την περαιτέρω συρρίκνωση του ιδιωτικού κλάδου. 

Τα στοιχεία της Markit για τον PMI στη Γερμανία, εμφάνισαν πτώση σε χαμηλό τριών ετών στις 47 μονάδες τον Αύγουστο από τις 47,5 μονάδες τον Ιούλιο. Ο σύνθετος ΡΜΙ της ευρωζώνης απογοήτευσε επίσης, στις 46,3 μονάδες τον Αύγουστο από τις 46,5 μονάδες τον Ιούλιο, αποδεικνύοντας την εξασθενημένη οικονομία της περιοχής. Τα στοιχεία της Eurostat για τις πωλήσεις λιανικής εμφανίζουν ότι οι πωλήσεις τροφίμων και καυσίμων υποχώρησαν κατακόρυφα έναντι του Ιουνίου, ενώ οι πωλήσεις εκτός τροφίμων και καυσίμων, ήταν περισσότερο ασθενείς τον Ιούλιο σε σχέση με το περασμένο έτος.