Allianz Trade: Καμπάνα για πτωχεύσεις

της Ελενας Ερμείδου

Τρεις στις 5 χώρες θα φτάσουν στα προ πανδημίας επίπεδα επιχειρηματικής αφερεγγυότητας έως το τέλος του 2024 Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εξοφλήσεις των υποχρεώσεων υπερβαίνει τις 60 ημέρες για το 47% των επιχειρήσεων.

Ασχημα είναι τα μαντάτα για τα επίπεδα αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων στον κόσμο, σύμφωνα με τις προβλέψεις 2023-2024 της Allianz Trade. Μετά από μία ελαφριά ανάκαμψη το 2022 (+1%), τα επίπεδα των παγκοσμίων αφερεγγυοτήτων θα αυξηθούν κατά +6% το 2023 και +10% το 2024. Οδηγός των εξελίξεων η μείωση των ταμειακών αποθεμάτων και η επιδείνωση της κερδοφορίας  των επιχειρήσεων. Και οι δύο αυτοί παράγοντες θέτουν σε τροχιά κινδύνου τις επιχειρήσεις

Τι κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις

Η πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την υποχώρηση της κατανάλωσης παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο του 2023 κατά -1,9% σε ετήσια βάση σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος λειτουργίας  συμπιέζει αισθητά τα επίπεδα κερδοφορίας των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι θέσεις ρευστότητας των επιχειρήσεων.Δυστυχώς, τα χαμηλά επίπεδα ρευστότητας  θα διατηρηθούν και δεν αναμένεται να βελτιωθούν πριν από το 2025.

Σύμφωνα με την Allianz Trade οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν ένα αρκετά μεγάλο πλεόνασμα σε μετρητά, ύψους  3,4 δισεκατομμυρίων  ευρώ στην Ευρωζώνη, και 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να αυξήσουν τις θέσεις ρευστότητας  μέσω εργασιών σε ένα επί μακρόν περιβάλλον χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης . Τούτων λεχθέντων οι παγκόσμιες αφερεγγυότητες θα αυξηθούν +6% το 2023 και +10% το 2024, μετά από  αύξηση +1% το 2022.

Επιχειρήσεις περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο

Οι πιο ευάλωτες επιχειρήσεις και κλάδοι για το 2023, είναι κλάδος της φιλοξενίας, ο κλάδος των μεταφορών, το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο .. Άλλοι , λιγότερο ευάλωτοι τομείς είναι οι κατασκευές και το real estate (κατοικίες).

Την ίδια στιγμή, το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, ασκεί στις επιχειρήσεις πιέσεις, συμπιέζοντας την ζήτηση σε τομείς, όπως το real estate και τα διαρκή αγαθά. Αυτές οι πιέσεις προκαλούν κραδασμούς στην φερεγγυότητα των επιχειρήσεων εκτεθειμένων σε υψηλά επίπεδα χρέους. Εκτός των ακινήτων, τέτοιες επιχειρήσεις, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού , είναι οι κοινής ωφέλειας , οι τηλεπικοινωνίες.  Προσθέτως, τα υψηλά επιτόκια καθιστούν δαπανηρότερη την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων , κάνοντας ακριβότερο το κεφάλαιο κίνησης.

Χώρες με υψηλά ποσοστά 

Βάσει των συντελεστών, οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες και το 55% των χωρών είναι πιθανό να δει μεγάλες διψήφιες αυξήσεις αφερεγγυοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει τις ΗΠΑ (+47%), τη Γαλλία (+36%), την Ολλανδία (+59%), την Ιαπωνία (+35%) και τη Νότια Κορέα (+41%). Σε παγκόσμιο επίπεδο, τρεις στις πέντε χώρες θα φτάσουν τα επίπεδα αφερεγγυότητας έως το τέλος του 2024, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αγορών όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η αύξηση του ΑΕΠ θα πρέπει να διπλασιαστεί για να σταθεροποιηθούν τα στοιχεία αφερεγγυότητας, κάτι που δεν θα συμβεί πριν από το 2025.

Στο πλαίσιο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, και της αύξησης των αφερεγγυοτήτων,  οι όροι πληρωμής είναι πιθανό να επιμηκυνθούν, ξεπερνώντας τις 60 ημέρες για το για το 47% των επιχειρήσεων. Μία επιπλέον ημέρα καθυστέρησης πληρωμής ισοδυναμεί με χρηματοδοτικό κενό 100 δισ.  δολαρίων στις ΗΠΑ,  90 δισ. ευρώ στην ΕΕ και 140 δισ. δολαρίων ΗΠΑ στην Κίνα.

Τέλος στο σταυρόλεξο των επιχειρήσεων μπαίνει και το κλείσιμο της στρόφιγγας των τραπεζικών δανείων. Είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα που οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*