Σε σημαντική αντίσταση το ευρώ εν αναμονή της ΕΚΤ

Ισχυρή είναι η πιθανότητα τροφοδότησης της μεταβλητότητας με όλα τα βλέμματα να στρέφονται στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Οι προσδοκίες είναι υψηλές με το EURUSD να διαπραγματεύεται σε σημαντική αντίσταση, εν μέσω ελπίδων ότι η κεντρική τράπεζα τελικά θα ανακοινώσει το περιβόητο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις περιφερειακές, υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, μια απογοήτευση εμπίπτει στα πιθανά σενάρια.

Το σχήμα αγοράς ομολόγων είναι αλληλένδετο με την υποβολή επίσημου αιτήματος χωρών, τα ομόλογα των οποίων θα δεχτούν στήριξη από την κεντρική τράπεζα, εκτός αν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφανθεί στις 12 Σεπτεμβρίου ότι ο μηχανισμός διάσωσης ESM είναι ασύμβατος με το δίκαιο της Γερμανίας. Εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα ήταν απίθανο να ρισκάρει την αξιοπιστία της αποκαλύπτοντας ένα πρόγραμμα που μπορεί να αμφισβητηθεί μερικές ημέρες αργότερα.

Επομένως, η προσοχή στρέφεται στις πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης, όπως είναι ένας ακόμα γύρος LTRO, μια ακόμα «χαλάρωση» αναφορικά με τις εγγυήσεις για την τραπεζική χρηματοδότηση και/ή μια ακόμα μείωση των επιτοκίων. Μια προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης μπορεί να ενισχύσει την ανάληψη ρίσκου δεδομένου ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να ενισχυθούν τα ευάλωτα στο ρίσκο νομίσματα, όπως είναι τα δολάρια Αυστραλίας, Καναδά και Νέας Ζηλανδίας. Αναφορικά με το ευρώ, είναι πιθανό να βρει στήριξη έναντι του δολαρίου και του γεν και να υποχωρήσει σε σχέση με τα παραπάνω νομίσματα.

Αντίστοιχα, περιμένουμε ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής και από την Τράπεζα της Αγγλίας, χωρίς, όμως, κάποια μεταβολή δεδομένου ότι η νομισματική επιτροπή συνεχίζει να αξιολογεί τα αποτελέσματα της πρόσφατης επέκτασης αγοράς ομολόγων και του νέου προγράμματος «Χρηματοδότησης για Δανεισμό» που εφαρμόζει (Funding for Lending Scheme (FLS).

Στη συνέχεια της ημέρας περιμένουμε το μη μεταποιητικό δείκτη ISM στις ΗΠΑ καθώς και τη μεταβολή των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ADP που προετοιμάζει το έδαφος για την ανακοίνωση των θέσεων εργασίας NFP την Παρασκευή. Οι traders εξακολουθούν να ερμηνεύουν τις οικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ υπό το πρίσμα των προσδοκιών για ένα QE3, με τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία να στηρίζουν τα assets ρίσκου και το αντίστροφο.