Οριακή άνοδος στο χαρτοφυλάκιο του ασφαλιστικού κλάδου

Στα 13,8 δις ευρώ ανήλθε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ασφαλιστικού κλάδου καταγράφοντας οριακή άνοδο σε σχέση με το 2011, παρά τη σημαντική επίπτωση που είχε η συμμετοχή του στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σημαντικότερη είναι η αύξηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου σε σχέση με το 2010, όταν η αξία των επενδύσεων – σε ονομαστικές τιμές – ήταν στα 11,3 δις ευρώ, επιβεβαιώνοντας την θωράκιση του κλάδου, παρά τις ζημιές που προκάλεσε το PSI. 

Οι επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα έχουν περιοριστεί πλέον κάτω από το 1 δισ. ευρώ από τα 5 δισ. ευρώ περίπου που ήταν το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων στο τέλος του 2010. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2012, από το σύνολο του ενεργητικού των 13,8 δις ευρώ, μόλις τα 950 εκατ. ευρώ είναι ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για τα ομόλογα που έλαβαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ 450 εκατ. ευρώ είναι η αξία των ομολόγων του EFSF, που έλαβαν στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας.

Με βάση αυτά τα στοιχεία το ποσοστό των ελληνικών ομολόγων αντιπροσωπεύει πλέον μόλις το 6,5% των συνολικών επενδύσεων, από 50% που ήταν πριν από δύο χρόνια. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα 950 εκατ. ευρώ είναι η ονομαστική αξία των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν, η τρέχουσα αξία των οποίων, είναι σήμερα πολύ χαμηλότερη.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών έχει στραφεί σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, που εξασφαλίζουν αποδόσεις της τάξης του 4,50% περίπου, ενώ αρκετές εταιρείες έχουν αποχωρήσει οριστικά από την ελληνική αγορά, επενδύοντας σε ξένα ομόλογα, ισχυρών χωρών, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Γαλλία.
Μεγάλο μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου αποτελούν άλλωστε οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις, που συνοδεύονται με υψηλά επιτόκια, ακόμη και πάνω από 5% και αποτελούν πρώτη επενδυτική επιλογή για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς.

Σημειώνεται ότι η συνολική ζημιά που υπέστη ο ασφαλιστικός κλάδος από τη συμμετοχή του στο PSI άγγιξε το 1,3 δις ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει δώσει τη δυνατότητα για ευνοϊκή ρύθμιση της ζημιά, η οποία μπορεί να καλυφθεί σταδιακά σε τρία χρόνια.
Με βάση τη σχετική ρύθμιση τα νέα ομόλογα που κατέχουν οι εταιρείες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους, θα αποτιμηθούν το 2012 στο 65% περίπου της αξίας τους, ενώ το 2013 θα υλοποιηθεί η οριστική αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που θα ενσωματώνει τη ζημιά των ελληνικών ομολόγων στο 55% της αξίας τους, όσο δηλαδή ήταν η ζημιά από τη συμμετοχή στο PSI.
Ήδη στο πλαίσιο της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Μεταξύ αυτών είναι η Εθνική Ασφαλιστική, οι κεφαλαιακές ανάγκες της οποίας έχουν προσδιοριστεί στα 390 εκατ. ευρώ, αλλά και η Αγροτική Ασφαλιστική, η οποία έχει περάσει πλέον στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς και αναμένεται να ενισχυθεί με 250 εκατ. ευρώ.

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχουν πραγματοποιήσει επίσης ο ολλανδικός όμιλος της ING, ο γαλλικός όμιλος της Axa και η επίσης γαλλική Groupama, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έχουν προγραμματίσει η γερμανική Allianz και η γαλλική Credit Agricole.