16.268 επιχειρήσεις αναζητούν σχέδιο για να ασφαλιστούν

της Έλενας Ερμείδου

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 είναι υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2024, όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για απώλειες από φυσικές καταστροφές. 

Ήτοι, 16.268 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις καταστάσεις των εμπορικών επιμελητηρίων, θα αναζητήσουν προγράμματα ασφάλισης από μεσίτες ασφαλίσεων, ασφαλιστικούς πράκτορες και ασφαλιστικές. Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούν το 87,5% του τζίρου της αγοράς, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφάλισή τους είναι κομβικής σημασίας για τις ίδιες και την οικονομία. 

Κίνδυνοι επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια σειρά από κινδύνους τους οποίους πρέπει να διαχειριστούν. Ο κίνδυνος ή το ρίσκο έχει αβέβαιο αποτέλεσμα. Οι επιχειρήσεις, ως εκ τούτου, καλούνται, σε ένα αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, να ασφαλίσουν τον κίνδυνο ερευνώντας τα κατάλληλα προγράμματα μέσω ενός καλού ασφαλιστή. 

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες κινδύνων: είναι οι φυσικοί κίνδυνοι (όπως είναι η φωτιά, ο σεισμός, οι πλημμύρες, η χαλαζόπτωση, ο παγετός) και οι κερδοσκοπικοί κίνδυνοι (όπως είναι οι επενδύσεις και οι τοποθετήσεις σε κατηγορίες κεφαλαίων). Οι επιχειρήσεις, επίσης, αντιμετωπίζουν τον λειτουργικό κίνδυνο, τον κίνδυνο ρευστότητας, τον πιστωτικό κίνδυνο, τον στρατηγικό κίνδυνο, τον κίνδυνο της αγοράς, τον πολιτικό και γεωπολιτικό κίνδυνο. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο το ένα τρίτο των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των ατομικών επιχειρήσεων, είναι ασφαλισμένες στην Ελλάδα. 

Τρόποι διαχείρισης κινδύνων από τις επιχειρήσεις 

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι διαχείρισης των κινδύνων. Η αποφυγή του κινδύνου, η ιδία κράτηση του κινδύνου, η αντιμετώπιση/περιορισμός του κινδύνου μέσω της ασφάλισης. Η επιχείρηση, ανάλογα με το αντικείμενό της, αναλαμβάνει το ρίσκο και διαχειρίζεται τους κινδύνους που την απειλούν. Όλες οι επιχειρήσεις δεν απειλούνται από τους ίδιους κινδύνους, ωστόσο όσο αναπτύσσεται η οικονομία με νέα εργαλεία και με επενδύσεις, οι κίνδυνοι που απειλούν τις επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο σύνθετοι.

Κομβικός ο ρόλος του ασφαλιστή

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις στην ιδιωτική ασφάλιση και, στο σημείο αυτό, πριν λάβουν τις αποφάσεις, ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι κομβικός όσο και η λειτουργία μιας επιχείρησης για την πορεία της οικονομίας. 

 

Από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*