Μπερδεμένη η εικόνα των αγορών ενόψει της ΕΚΤ

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων και αναλυτών εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, κάτι που αποτυπώθηκε σήμερα στις αγορές με το ευρώ να προσεγγίζει επικίνδυνα το επίπεδο του $1,2500. Αύριο στη συνεδρίαση θα παραστεί και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker, όπως μαθεύτηκε νωρίτερα, και θα μπορούσε να γεννήσει προσδοκίες για κάτι απτό και αποτελεσματικό στις αυριανές ανακοινώσεις. Ο Juncker θα παρουσιάσει ανάλυση για την χρηματοοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη. 

Πάντως, πηγή της κεντρικής τράπεζας που δεν κατονομάζεται άφησε να εννοηθεί ότι η επιβολή πλαφόν στις αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων συγκεντρώνει απειροελάχιστη πιθανότητα εφαρμογής.
Αν και το επενδυτικό περιβάλλον ήταν αρνητικό καθώς ούτε οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις πρόσφεραν καμία νότα αισιοδοξίας (PMI υπηρεσιών σε Ευρωζώνη και Κίνα), στη συνέχεια το ευρώ επιχείρησε να ανακάμψει και ενισχύθηκε στο $1,2545. Επίσης, τεχνικά ακάλυπτη ήταν η δημοπρασία 10ετών γερμανικών ομολόγων αφού ο δείκτης κάλυψης υποχώρησε σημαντικά χαμηλότερα από την αντίστοιχη προηγούμενη.

Η ανεξήγητη άνοδος στις αγορές την τελευταία ώρα αποτυπώνεται στην έντονη ανοδική αντίδραση στη στερλίνα, με την ισοτιμία GBPUSD να σκαρφαλώνει στο 1,5900 από το 1,5850 περίπου.