Όσο αυξάνονται οι ζημιές τόσο κόβουν καλύψεις οι αντασφαλιστές

της Έλενας Ερμείδου

Αύξηση 17%, συγκριτικά με τον μέσο όρο των ετήσιων ζημιών που έχουν καταγραφεί τον 21ο αιώνα, σημείωσαν παγκοσμίως οι ζημιές από φυσικές καταστροφές στο τρίτο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας συνολικά τα 88 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την ΑΟΝ.

Τα μεγάλα καταστροφικά γεγονότα που συνέβησαν και ανέβασαν τα ποσοστά των ζημιών ήταν οι τυφώνες και οι καταιγίδες σε ΗΠΑ και Ιταλία, όπως και οι μεγάλες πυρκαγιές στο Maui. Ωστόσο οι μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές για το 2023, που εκπνέει σε τρεις μήνες, καταγράφονται στην Κίνα, και συγκεκριμένα στο Πεκίνο και σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις. Σε ετήσια βάση, οι οικονομικές ζημιές που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί διαμορφώνονται στα 295 δισ. δολ., έναντι των 310 δισ. δολ. που είναι ο μέσος όρος καταγεγραμμένων ζημιών μέχρι σήμερα τον 21ο αιώνα.

 Ρεκόρ θανάτων

Το 2023, καταγράφηκαν 75.000 θάνατοι. Πρόκειται για το έτος των περισσότερων θανατηφόρων συμβάντων από το 2010. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, βρήκαν τον θάνατο 3.000 ανθρώπινες ζωές από τον σεισμό των 6,8 ρίχτερ στο Μαρόκο ενώ 5.600 ήταν οι τραυματίες. Πολύ σοβαρές ήταν και οι υλικές ζημιές που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός. Τον ίδιο μήνα, οι πλημμύρες έπνιξαν τη Λιβύη. Στον τραγικό απολογισμό καταγράφονται 4.300 νεκροί.

Διαμάχη μεταξύ ασφαλιστών και αντασφαλιστών

Ενώ οι προϋπολογισμοί για τις ζημιές των ασφαλιστικών ξεπερνούν τις προβλέψεις του έτους –όπως της ιταλικής Generali, που εκτιμάται ότι θα γράψει ζημιές από καταστροφές περί τα 840 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2023, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο CFO της ιταλικής ασφαλιστικής σε ημερίδα της Munich Re–, οι αντασφαλιστές περικόπτουν συνεχώς καλύψεις, ανεβάζοντας συγχρόνως τα τιμολόγια, αναγκάζοντας τις ασφαλιστικές σε υψηλότερες διακρατήσεις.

Από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*