Σενάρια για τις τραπεζοοασφαλιστικές εξελίξεις

Αλλαγές και δομικοί ανασχηματισμοί, έρχονται στην ασφαλιστική αγορά καθώς αυτό «οσμίζονται»  στελέχη της που υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν αποκλείεται να πρωταγωνιστήσουν σε μια κάποια αναμόρφωση του υφιστάμενου χρηματοπιστωτικού «χάρτη». 
 
Καταλύτης των εξελίξεων δείχνει να είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα γίνει με τη στήριξη της τρόικα, αλλά και με κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να αναζητήσουν οι ίδιες οι τράπεζες. Αυτό φημολογείται ότι θα οδηγήσεις ίσως κάποια από τα τραπεζικά ιδρύματα να επαναπροσδιορίσουν τη θέση και τον ρόλο που θα έχουν στον κλάδο της  ιδιωτικής ασφάλισης. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  ήδη κάποιες αποφάσεις για τη «συγκέντρωση»  της τραπεζικής αγοράς έχουν ληφθεί, και αυτές έχουν αντίκτυπο στην ασφαλιστική αγορά.
 
Τα ερωτήματα για το μέλλον των ασφαλιστικών και την αγοράς ευρύτερα πολλά. Οι εξελίξεις, οι αποφάσεις, οι συγκυρίες, όλα θα παίξουν τον δικό τους μικρό ή μεγάλο ρόλο  στις εξελίξεις. Αλλά και το ενδιαφέρον των πολυεθνικών ομίλων για συνεργασίες- που φημολογείται- με τράπεζες είναι όλα αυτά που συνθέτουν ένα ρευστό τοπίο που σαφώς κάτι νέο θα φέρει.

Ποιοι όμως πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις;
 
Εθνική Ασφαλιστική: Πρόκειται  για τον «παλιό» ισχυρό,  «παίκτη» της ασφαλιστικής αγοράς, για τον οποίο δεν έχει ποτέ «κλείσει» το θέμα της πώλησής του. Η φημολογία διατηρείται και μάλιστα σαφώς οι συγκυρίες δεν ευνόησαν τις προς τα εκεί  αναζητήσεις.  Γεγονός είναι πως η Εθνική Τράπεζα παραμένει σε αναζήτηση νέων κεφαλαίων, όπως και ότι η ασφαλιστική θυγατρική της εδώ και αρκετούς μήνες «μαζεύεται», προκειμένου να μειώσει τα κόστη  της και να γίνει και πιο αποδοτική σε ότι αφορά την παραγωγή της. Όλα παραμένουν ανοικτά για την ασφαλιστική καθώς το ενδιαφέρον γι΄ αυτήν -λέγεται- ότι παραμένει ζωντανό.
 
ΑΤΕ Ασφαλιστική: Βρέθηκε υπό τη σκέπη της Πειραιώς, χωρίς να είναι στα στρατηγικά πλάνα της τράπεζας να αποκτήσει θυγατρική ασφαλιστική. Η απορρόφηση της  ΑΤΕbank, έφερε στην Πειραιώς και την ΑΤΕ Ασφαλιστική, οπότε πλέον η τράπεζα καλείται να διαχειριστεί κατά τις εκτιμήσεις των στελεχών της την «νεόφερτη» ασφαλιστική της. Ωστόσο όλα παραμένουν σε εξέλιξη…

ING: Οι εξελίξεις που την αφορούν είναι μάλλον εισαγόμενες, δεδομένου ότι την τύχη της Ελληνικής θυγατρικής θα κρίνει η μητρική, που επλήγη από τη διεθνή κρίση, και που ήδη βρίσκεται σε μια διαδικασία αλλαγής των δομών και των στρατηγικών της. Μέσα σε αυτά δεν αποκλείεται να «στροβιλιστεί» και η ελληνική παρουσία της πολυεθνικής.
 
EFG Eurolife: Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά το αν θα υπάρξουν εξελίξεις και σε ότι αφορά τη θυγατρική ασφαλιστική της Eurobank, την EFG Eurolife, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν τη βαραίνουν αρνητικές υπεραξίες από κρατικούς ομολογιακούς τίτλους.  Γεγονός πάντως είναι ότι η Eurobank, όπως εξάλλου το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, βρίσκεται προς αναζήτηση κεφαλαίων και υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να «αξιοποιήσει» τη θυγατρική ασφαλιστική της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και μάλιστα συγκεκριμενοποιημένο από κάποια ασφαλιστική να συμπράξει με τη Eurobank μέσω της EFG Eurolife. Ωστόσο τίποτε δεν είναι καταληκτικό διότι δεν αποκλείεται η Eurolife να συνεχίσει ως έχει, δηλαδή την αυτόνομη και σταθερά ανοδική πορεία της απαλλαγμένη από τις όποιες επιπτώσεις –πονοκεφάλους- των συνεργασιών.

Στο μεταξύ, πέραν των ανωτέρω εταιρειών που ως πρωταγωνιστές της αγοράς βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ζυμώσεις καταγράφονται και στα χαμηλότερα στρώματα της αγοράς με ορισμένες από τις μικρομεσαίες ασφαλιστικές να εξετάζουν το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ή άλλων συνεργιών που θα μπορούσαν να τις καταστήσουν περισσότερο ανταγωνιστικές, και ικανές να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες για νέα κεφάλαια. Βέβαια αυτό αποτελεί μια παλιά ιστορία που στην ελληνική αγορά δεν απέδωσε. Ίσως τώρα τα πράγματα να είναι πιο επιτακτικά και να προχωρήσουν διότι προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει και η Τράπεζα της Ελλάδος, που διαμηνύει ότι οι μικρομεσαίες εταιρείες θα πρέπει, είτε να εξειδικεύσουν τις δραστηριότητές τους, είτε να ενοποιηθούν σε μεγαλύτερα σχήματα.