Ο συναρπαστικός κόσμος της Τεχνητής Νοημοσύνης: Πώς εξελίσσεται

Είναι γεγονός, ότι o όρος και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν εισχωρήσει πολύ έντονα στην καθημερινή μας ζωή. Αν και μέχρι πρόσφατα ήταν κυρίως θέμα επιστημονικής φαντασίας, πλέον, αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης παγκοσμίως. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει, αλλά ταυτόχρονα ανησυχούν για την ανεξέλεγκτη χρήση της.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει εδώ και χρόνια στη ζωή μας. Από τη γνωστή σε όλους αναζήτηση (search) της Google, τα μοτίβα κλειδώματος με βιομετρικά χαρακτηριστικά των συσκευών, τις διαφημίσεις που βλέπουμε, τις streaming πλατφόρμες – όλα αυτά λειτουργούν με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» αναφέρεται στον τομέα της πληροφορικής, ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που αντιγράφουν με στοιχειώδη ευφυΐα στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όπως μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κ.λπ..

Για να επιτύχουν αυτά, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αναπτύξει δικά τους μοντέλα, που εκπαιδεύονται με τεράστιες ποσότητες δεδομένων από το διαδίκτυο. Τα δεδομένα αυτά ποικίλλουν ανάλογα με την εταιρεία και τον τομέα της. Ενώ, λοιπόν, εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται χρήση αυτών των πληροφοριακών μοντέλων, η ευρεία διάδοση του ChatGPT (το οποίο επί της ουσίας είναι ένα viral chatbot) έκανε την τεχνητή νοημοσύνη πιο γνωστή και προσιτή σε κάθε χρήστη.

Ακόμη, υπάρχει και η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (ένας νέος όρος, ο οποίος αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται γνωστός), που επιτρέπει τη δημιουργία γραπτού λόγου, εικόνων και ήχου, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Αυτή η χρήση έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τομέα του θεάματος στις ΗΠΑ, και προκάλεσε, μάλιστα, απεργία στα μεγάλα studio της Αμερικής.

Περισσότερα στο ERGO blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*