Θεσμικό πλαίσιο και κορυφαία ζητήματα του κλάδου Διαμεσολάβησης

του Ηλία Τσολάκη*

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι ο κορμός ανάπτυξης της οικονομίας και ένας από τους θεματοφύλακες της οικονομικής ευρωστίας του τόπου μας. Το κράτος, λοιπόν, έχοντας την παραπάνω παράμετρο ως έναν παράγοντα υγιούς εταίρου στην ανάπτυξή του, θα πρέπει να μας συγκαταλέγει σε κάθε προπαρασκευή-διαβούλευση και απόφαση που αφορά θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων μας, ώστε να μας έχει άμεσους συνομιλητές. 

Οι χιλιάδες πελάτες, Έλληνες καταναλωτές των Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, αλλά και οι ίδιοι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, είμαστε ρυθμιστές των οικονομικών δεδομένων αυτής της αγοράς. 

Ο κ. Σαρρηγεωργίου, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, έθεσε πολλάκις τις θέσεις μας προς τον κεντρικό τραπεζίτη, αναζητώντας λύσεις ως προς την καλύτερη απορρόφηση οποιωνδήποτε κραδασμών που αφορούν τη νέα κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και προβλέπεται να ενταθεί, λόγω των τελευταίων ακραίων γεγονότων –φυσικών– που υπέστη η Ελλάδα μας. 

Η αύξηση της επικινδυνότητας ανάληψης ενός κινδύνου που εγκυμονεί αποζημιώσεις, από τη μια, και η κρατική αρωγή λόγω της συχνότητας αυτών των φυσικών φαινομένων πρέπει να οδηγήσουν το κράτος στο να λάβει γενναίες αποφάσεις. 

Η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα δεν περνάει μέσα από εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Η mentalité του Έλληνα μπορεί να ενεργοποιηθεί και με άλλες μεθόδους: όντας πιστοί στην οικογενειακή εστία οι περισσότεροι, είμαστε ιδιοκτήτες μιας κατοικίας εν αντιθέσει με πολλούς ευρωπαϊκούς λαούς, και αυτό μας ευαισθητοποιεί ώστε να την έχουμε θωρακισμένη. 

Η επαναφορά και η αύξηση φορολογικών κινήτρων σε κάθε Έλληνα καταναλωτή θα δώσει άλλη δυναμική στην ασφαλιστική βιομηχανία. Η ΠΟΑΔ έχει εγείρει, πολλές φορές, θέματα θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, θέματα που αφορούν την ισότιμη μεταχείριση των χιλιάδων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έναντι δικτύων πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου ασφαλιστικών προϊόντων που έχουν ξεφυτρώσει πανελλαδικά και προξενούν τριγμούς-διλήμματα και ερωτηματικά στον καταναλωτή. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, με γνωμοδότησή της προς τo BIPAR, το ευρωπαϊκό ανάλογο θεσμικό όργανο πανευρωπαϊκά, έθεσε, μαζί με άλλες 47 ομοσπονδίες από 30 χώρες, το θέμα της ορθής πώλησης ενός ασφαλιστικού προϊόντος και της επικαιροποίησης αυτής της πώλησης μέσω δικλίδων ασφαλείας οι οποίες κατοχυρώνουν και τις δύο πλευρές. 

Σαν θεσμός πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μια υγιή συνεργασία των μερών, κράτους και θεσμών, μπορεί να υπάρξει και μέλλον και πιστή τήρηση των κανόνων λειτουργίας όλων. 

Η ΠΟΑΔ, καθημερινά, λαμβάνει, ως δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης της ασφαλιστικής αγοράς, δεκάδες μηνύματα υποστήριξης του έργου του Έλληνα Επαγγελματία Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή απέναντι σε αγκυλώσεις νόμων και εφαρμογών τους. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν έναν σοβαρό λόγο, τον οποίο το κράτος και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους, γιατί στο «τρένο» της ανάπτυξης αυτού του τόπου η ασφαλιστική βιομηχανία βάζει το μεγαλύτερο μέρος της «καύσιμης ύλης». 

Χαιρετίζουμε την πρόθεση της ετήσιας ειδικής έκδοσης του Insurance World και των εκδόσεων ethosMEDIA να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στον Έλληνα Επαγγελματία Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή με τον Οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης 2023. 

*Ο Ηλίας Τσολάκης είναι ασφαλιστικός πράκτορας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Από τον Οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*