back to top
25.7 C
Athens
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026

Τα Δεδομένα, η Απάτη και το Αυτοκίνητο

της Ελενας Ερμείδου

Η πρόσβαση στα δεδομένα αυτοκινήτου και η καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης για την πιο δίκαια τιμολόγηση στο αυτοκίνητο είναι δύο ζητήματα που προκαλούν πονοκέφαλο στις ασφαλιστικές.

- Advertisement -

Τουλάχιστον, πέντε χρόνια το ζήτημα της πρόσβασης στα δεδομένα συζητάται στην Insurance Europe. Ο Nicolas Janmart πριν περίπου πέντε χρόνια έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Reinsurance Outlook και το Insurance World για αυτά τα θέματα.  Επιτεύχθηκε μία πρόοδος από τότε, ωστόσο όχι αυτή που επιζητούσαν με επιστολές τους οι ασφαλιστές και άλλες Ενωσεις από την ΕΕ.

Χτες έγινε άλλη μία τέτοια προσπάθεια. Insurance Europe, ADPA, AIRC, ETBma, FiA, cecra, CLEPA, FIGIEFA, EGEA, Leaseurope συνυπέγραψαν μία επιστολή προς την ΕΕ, ζητώντας συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην πρόσβαση δεδομένων αυτοκινήτου. Μάλιστα έκαναν λόγο για απώλειες της τάξης των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2030 και 95 δισεκατομμυρίων  έως το 2050 στην αγορά αυτοκινήτου, αν δεν ρυθμιστεί σωστά η αγορά.

- Advertisement -

Το άλλο το ζήτημα, της ασφαλιστικής απάτης απασχολεί τους ασφαλιστές πάνω από 10 χρόνια.  Συζητήσεις, ανταλλαγές απόψεων, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για τον εντοπισμό της απάτης, ωστόσο η απάτη στοιχίζει εκατομμύρια, εκατομμυρίων στην Ευρώπη. Δεν έχει καταπολεμηθεί.

Και ας επιστρέψουμε στο πρώτο ζήτημα. Οι ασφαλιστικές και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, και άλλοι συναφείς κλάδοι, ζητούν πρόσβαση για δικαιότερη τιμολόγηση, αν δεν γίνει αυτό θα πάνε στραφει επενδυτικά κονδύλια που τοποθετήθηκαν στις νέες τεχνολογίες, οι ίδιοι υποστηρίζουν.

Πόσο, όμως  εύκολο είναι να δοθεί το πράσινο φως στην πρόσβαση των δεδομένων, αν το δούμε από την άλλη πλευρά;  Υπάρχει τόση πολυπλοκόττα στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών που πιθανά να εμποδίζει τους νομοθέτες να θεσμοθετήσουν. Δεν είναι εύκολο να διαχειρίζεται κάποιος δεδομένα όπου ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Και όπως φαίνεται κανείς δεν είναι βέβαιος ότι πράττει το σωστό.

Το ίδιο και με την ασφαλιστική απάτη. Εκατομμύρια ασφαλισμένοι. Ενα σωρό τρόποι  προσφέρει η νέα τεχνολογία για να σκαφιστούν μία απάτη και ας υπάρχουν τα μηχανήματα εντοπισμού ασφαλιστικής απάτης. Η πολυπλοκήτητα δεν έχει ηττηθεί.

Και ίσως αυτό που μπορούμε να πούμε προσώρας είναι ότι η πολυπλοκότητα φρενάρει αποφάσεις που για κάποιους μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελος τους ενώ για άλλους όχι.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Digital Omnibus: Τέσσερις αλλαγές ζητά η Insurance Europe για AI και δεδομένα

Προκειμένου το κανονιστικό πλαίσιο να αντιμετωπίζει τα δύο ζητήματα ως πλευρές του ίδιου ψηφιακού μετασχηματισμού

Ασφαλιστική παιδεία: Το νέο στοίχημα της ευρωπαϊκής αγοράς

Η Insurance Europe αναδεικνύει ότι η ΤΝ, τα ψηφιακά εργαλεία και τα ΜΚΔ έχουν αλλάξει ριζικά την αναζήτηση και κατανάλωση οικονομικής πληροφορίας

Insurance Europe: Στο επίκεντρο η επόμενη ημέρα της προληπτικής εποπτείας των ασφαλιστών στην Ευρώπη

Η ειδική εκδήλωση της 29ης Σεπτεμβρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στα γραφεία της Ένωσης και θα μεταδοθεί ζωντανά

Νέα κοινή πρωτοβουλία ΕΑΕΕ και ΕΙΑΣ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης

Το Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης ξεκινά στις 12/10

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η αξία του ασφαλιστή παραμένει ανθρώπινη

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι εκείνος που καλείται να μετατρέψει την πολυπλοκότητα της ασφάλισης σε μια κατανοητή και ουσιαστική επιλογή.

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

Ενεργότερη η παρουσία της Atradius Greece στη διαμεσολάβηση

Συμμετοχή της Atradius στην ετήσια εκδήλωση του ΣΕΜΑ, σε μια συγκυρία κατά την οποία η αγορά αναζητά νέα εργαλεία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ισχυροποιεί το αποτύπωμά της στη Ρουμανία η Hellas Direct με το βλέμμα στους brokers

Τη δυναμική της παρουσία στη ρουμανική ασφαλιστική αγορά επιβεβαιώνει η Hellas Direct, συμμετέχοντας στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο του Patronatul Roman

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Το μήνυμα του ΠΑΝΟΡΜΟΥ για την Ημέρα του Ασφαλιστή

Με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό επέλεξε ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ να τιμήσει σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, την Ημέρα του Ασφαλιστή, συνδέοντας τη γιορτή της Αγίας Σοφίας

Η αξία του ασφαλιστή παραμένει ανθρώπινη

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι εκείνος που καλείται να μετατρέψει την πολυπλοκότητα της ασφάλισης σε μια κατανοητή και ουσιαστική επιλογή.

Στη νέα παγκόσμια θέση Global Head of Placement and Market Solutions ο Χρήστος Αδαμαντιάδης της Marsh

Σημαντική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο για τη Marsh, με τον Χρήστο Αδαμαντιάδη να αναλαμβάνει από την 1η Νοεμβρίου 2026 τη νέα θέση του Global Head