back to top
27.2 C
Athens
Τρίτη 4 Αυγούστου 2026

Τα Δεδομένα, η Απάτη και το Αυτοκίνητο

της Ελενας Ερμείδου

Η πρόσβαση στα δεδομένα αυτοκινήτου και η καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης για την πιο δίκαια τιμολόγηση στο αυτοκίνητο είναι δύο ζητήματα που προκαλούν πονοκέφαλο στις ασφαλιστικές.

- Advertisement -

Τουλάχιστον, πέντε χρόνια το ζήτημα της πρόσβασης στα δεδομένα συζητάται στην Insurance Europe. Ο Nicolas Janmart πριν περίπου πέντε χρόνια έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Reinsurance Outlook και το Insurance World για αυτά τα θέματα.  Επιτεύχθηκε μία πρόοδος από τότε, ωστόσο όχι αυτή που επιζητούσαν με επιστολές τους οι ασφαλιστές και άλλες Ενωσεις από την ΕΕ.

Χτες έγινε άλλη μία τέτοια προσπάθεια. Insurance Europe, ADPA, AIRC, ETBma, FiA, cecra, CLEPA, FIGIEFA, EGEA, Leaseurope συνυπέγραψαν μία επιστολή προς την ΕΕ, ζητώντας συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην πρόσβαση δεδομένων αυτοκινήτου. Μάλιστα έκαναν λόγο για απώλειες της τάξης των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2030 και 95 δισεκατομμυρίων  έως το 2050 στην αγορά αυτοκινήτου, αν δεν ρυθμιστεί σωστά η αγορά.

- Advertisement -

Το άλλο το ζήτημα, της ασφαλιστικής απάτης απασχολεί τους ασφαλιστές πάνω από 10 χρόνια.  Συζητήσεις, ανταλλαγές απόψεων, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για τον εντοπισμό της απάτης, ωστόσο η απάτη στοιχίζει εκατομμύρια, εκατομμυρίων στην Ευρώπη. Δεν έχει καταπολεμηθεί.

Και ας επιστρέψουμε στο πρώτο ζήτημα. Οι ασφαλιστικές και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, και άλλοι συναφείς κλάδοι, ζητούν πρόσβαση για δικαιότερη τιμολόγηση, αν δεν γίνει αυτό θα πάνε στραφει επενδυτικά κονδύλια που τοποθετήθηκαν στις νέες τεχνολογίες, οι ίδιοι υποστηρίζουν.

Πόσο, όμως  εύκολο είναι να δοθεί το πράσινο φως στην πρόσβαση των δεδομένων, αν το δούμε από την άλλη πλευρά;  Υπάρχει τόση πολυπλοκόττα στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών που πιθανά να εμποδίζει τους νομοθέτες να θεσμοθετήσουν. Δεν είναι εύκολο να διαχειρίζεται κάποιος δεδομένα όπου ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Και όπως φαίνεται κανείς δεν είναι βέβαιος ότι πράττει το σωστό.

Το ίδιο και με την ασφαλιστική απάτη. Εκατομμύρια ασφαλισμένοι. Ενα σωρό τρόποι  προσφέρει η νέα τεχνολογία για να σκαφιστούν μία απάτη και ας υπάρχουν τα μηχανήματα εντοπισμού ασφαλιστικής απάτης. Η πολυπλοκήτητα δεν έχει ηττηθεί.

Και ίσως αυτό που μπορούμε να πούμε προσώρας είναι ότι η πολυπλοκότητα φρενάρει αποφάσεις που για κάποιους μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελος τους ενώ για άλλους όχι.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μαζαράκης: Βιωσιμότητα, πρόσβαση και εμπιστοσύνη οι 3 προκλήσεις για την ασφάλιση υγείας

Τι αναφέρει σε άρθρο του στο ygeiamou.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων στο επίκεντρο του διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας

Σε εκδήλωση της Insurance Europe συμμετείχαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, της ασφαλιστικής αγοράς και της επενδυτικής κοινότητας

Ο Π. Κούβαλης στο UNCHAIN Festival: Η εμπιστοσύνη και η εμπειρία πελάτη θα ξεχωρίσουν τους ασφαλιστές του μέλλοντος

O COO της INTERAMERICAN έλαβε μέρος στο πάνελ με τίτλο «From Concept to Carrier: Building, Scaling and Transforming Insurance Companies»

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ καταγράφει εξελίξεις και ανησυχίες, απευθύνοντας κάλεσμα συλλογικής δράσης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ε.Ε.Α.: Στήριξη του επαγγελματία στην πράξη!

Στην πράξη και όχι μόνο σε επίπεδο εκπροσώπησης επιχειρεί να στηρίζει τους επαγγελματίες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, διευρύνοντας τις υπηρεσίες

Η ασφάλιση επιχειρήσεων στο επίκεντρο της επιχειρηματικής ανθεκτικότητας

Η προστασία της περιουσίας μιας επιχείρησης αλλά και η δυνατότητα να συνεχίσει να λειτουργεί μετά από ένα απρόβλεπτο γεγονός αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία

Η επόμενη ημέρα της διαμεσολάβησης περνά από τη νέα γενιά 

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική γενεακή μετάβαση. Η είσοδος της δεύτερης και τρίτης γενιάς στις οικογενειακές ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Agentic AI: Η επόμενη μεγάλη αλλαγή στην ασφαλιστική αγορά

Η τεχνητή νοημοσύνη περνά σε ένα νέο στάδιο και ο ασφαλιστικός κλάδος βρίσκεται ήδη μπροστά σε μια σημαντική τεχνολογική μετάβαση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Επαγγελματική Ασφάλιση: Το νέο Σχέδιο Νόμου, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι προοπτικές του θεσμού

O Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.), Δρ. Χρήστος Νούνης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «120' Markets»

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Ηρθε η ‘επιταγή’ των ασφαλισμένων ζημιών από καταστροφές, Munich Re

Οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές ανήλθαν συνολικά στα 44 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί σε ασφαλιστικό κενό της τάξης του 60%

Η Εθνική Ασφαλιστική στο πλευρό των ασφαλισμένων της που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Στην Εθνική Ασφαλιστική, αναγνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι μας λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών.

Το πρώτο εποπτικό πλαίσιο στην αγορά αντασφάλισης της Λιβύης

Το νομοθετικό κενό των 20 ετών στην αγορά αντασφάλισης καλύπτει το νέο εποπτικό πλαίσιο στο κλάδο σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λιβύης.