Έρευνα Allianz: Επιστροφή στη ζωή μέσω του αθλητισμού

Ένα ατύχημα μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου για πάντα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου είκοσι έως πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι ανά έτος έχουν μη θανατηφόρους τραυματισμούς μόνο από τροχαία ατυχήματα . Ενώ ορισμένοι περιορισμοί λόγω των τραυματισμών παραμένουν μόνιμα, άλλοι μπορεί να μειωθούν με την τακτική άσκηση. Η Allianz σε συνεργασία με την TNS Infratest, διεξήγαγε έρευνα το χειμώνα 2011/12 στη Γερμανία σχετικά με τον αθλητισμό και το ρόλο του στη ζωή των ατόμων με σωματικές αναπηρίες. Είκοσι πέντε άτομα με αναπηρία συμμετείχαν στην έρευνα μέσω συνεντεύξεων. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αθλητισμός βοηθά τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην καθημερινότητα και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Το κίνητρο για να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες επεκτείνεται πέρα από το «σωματικό» επίπεδο, καθώς η διατήρηση και βελτίωση των σωματικών ικανοτήτων οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτονομία και λιγότερους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή.

Ο αθλητισμός βοηθά – αλλά τα εμπόδια παραμένουν

“Μετά από ένα ατύχημα, ο αθλητισμός αποτελεί συνήθως ένα σημαντικό μέρος της αποκατάστασης που  βοηθά τους ανθρώπους να επανακτήσουν τη φυσική τους κατάσταση”, λέει ο Sir Philip Craven, Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΔΠΕ). “Αλλά ο αθλητισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες, που επεκτείνεται πέρα από την αποκατάσταση. Μέσα από τον αθλητισμό, άνθρωποι με ή χωρίς αναπηρία μπορούν να είναι μέρος της κοινωνίας και να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους.”

Η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό για τα άτομα με αναπηρία, γίνεται συχνά κατά τη θεραπευτική αποκατάσταση. Αλλά για να είναι σε θέση να κάνουν αθλητισμό τακτικά στη συνέχεια, πρέπει οι τοπικές συνθήκες να πληρούν τις απαιτήσεις των ατόμων με αναπηρία. Πολλές πόλεις προσφέρουν ευκαιρίες αθλητισμού για τα άτομα με αναπηρία, αλλά δεν είναι απαραίτητα προσβάσιμες. Μερικές φορές, η έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τις δυνατότητες για άθληση καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή.
Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή σχεδόν παντού, είτε πρόκειται για τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, είτε για να κάνουν τα ψώνια τους ή να χρησιμοποιήσουν εγκαταστάσεις αναψυχής. Οι όποιες προσπάθειές τους απαιτούν λεπτομερή σχεδιασμό. Ο αυθορμητισμός και η ελεύθερη κατανάλωση, στοιχεία μια φυσιολογικής ζωής συχνά είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Το Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην πρόσβαση στον αθλητισμό για άτομα με αναπηρία. Χρησιμεύει ως ένα μέσο έρευνας, ελλείψει φυσικής κινητικότητας. 

Ο παραολυμπιακός αθλητισμός καταρρίπτει τα εμπόδια

“Ο πρωταθλητισμός για τα άτομα με αναπηρία είναι περισσότερο γνωστός σήμερα από ό,τι ήταν πριν από 12 χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα περιθώριο για βελτίωση. Εμείς ακόμα δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους αρτιμελείς αθλητές”, λέει ένας συμμετέχων στην έρευνα σχετικά με το θέμα.

“Η ενεργή κάλυψη σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων, όπως οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου 2012 μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης του αθλητισμού για τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνία και στην εξάλειψη των προκαταλήψεων,” λέει ο Joseph K. Gross από το Group Market Management της Allianz SE. “Οι παραολυμπιακοί αθλητές δεν είναι δεύτερης κατηγορίας αθλητές. Η φιλοδοξία, ο επαγγελματισμός και το ομαδικό πνεύμα τους οδηγεί στην τελειότητα και τους κάνει «αστέρια» του αθλητισμού και πρότυπα για όλους μας.”

Η Allianz υποστηρίζει το Παραολυμπιακό Κίνημα για πολλά χρόνια και έχει δημιουργήσει μια σειρά από προγράμματα και πρωτοβουλίες για τη στήριξη της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΔΠΕ), τις Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές και τους αθλητές. Στη Γερμανία, η Allianz και η Deutsche Telekom αποτελούν και οι δύο εταίρους του “Top Team” και με την οικονομική τους υποστήριξη βοηθούν τους αθλητές να επικεντρωθούν στον αθλητισμό και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην προπόνησή τους πριν τους Αγώνες. Η Allianz επίσης καλεί επίσης τακτικά Παραολυμπιακούς αθλητές στην εταιρεία για να μιλήσουν παρακινητικά σε εργαζόμενους ή διευθυντές. Στην Κροατία, η Allianz, μαζί με την αντίστοιχη Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, έχει συστήσει ένα πρόγραμμα όπου οι αθλητές επισκέπτονται σχολεία και μιλάνε με τους μαθητές.

Στην Ελλάδα η Allianz υποστηρίζει τον αθλητή του Boccia κ. Γρηγόρη Πολυχρονίδη και συμμετέχει σε δράσεις που έχουν στόχο την ενημέρωση του κόσμου για τον Παραολυμπιακό αθλητισμό αλλά και την προώθηση του Παραολυμπιακού Kινήματος, όπως για παράδειγμα η χορηγία φιλικού αγώνα Boccia προκειμένου μαθητές από σχολεία της Αττικής να παρακολουθήσουν από κοντά έναν αγώνα Boccia και να μάθουν το αγώνισμα, αλλά και η ομιλία του κ. Πολυχρονίδη σε μαθητές σχολείων της Αττικής στο πλαίσιο του τελικού διαγωνισμού «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2012» που διοργανώνει το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων» / Junior Achievement Greece. Παράλληλα, η διαφημιστική καταχώριση της Allianz Ελλάδος με το μήνυμα του κ. Πολυχρονίδη 

«Δύναμη είναι να ξεπερνάς τις αδυναμίες σου» έχει στόχο να συμβάλλει στη διάδοση του Παραολυμπιακού αθλητισμού στη χώρα και την προώθηση των στόχων, των αξιών και των ιδανικών του Παραολυμπιακού Κινήματος. “Η επικοινωνία με όσους συμμετέχουν ή υποστηρίζουν τον Παραολυμπιακό αθλητισμό -αθλητές, προπονητές, οικογένειες και οργανισμούς- αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη δύναμή τους να ξεπεράσουν εμπόδια με θετική διάθεση”, αναφέρει ο κ. Πέτρος Παπανικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος και CEO της Allianz Ελλάδος. “Σε μία κρίσιμη εποχή για τη χώρα μας, με μεγάλες ανατροπές στην καθημερινότητα όλων, οι παραολυμπιακοί αθλητές αποτελούν τεράστια πηγή έμπνευσης για όλους μας αποδεικνύοντας στην πράξη ότι με θέληση, πείσμα και αφοσίωση μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια ”.

Το ενδιαφέρον του κόσμου για τον Παραολυμπιακό αθλητισμό αυξάνεται σταθερά εδώ και μερικά χρόνια. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΔΠΕ, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θα πωληθούν 2 εκατομμύρια εισιτήρια, ενώ στο Σίδνεϊ το 2000 πωλήθηκαν μόλις πάνω από 1 εκατομμύριο. 6.000 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, επίσης, αναμένεται να έρθουν στο Λονδίνο, ενώ μόνο 2.500 ήταν παρόντες στο Σίδνεϊ. Η διάρκεια της τηλεοπτικής κάλυψης αυξήθηκε επίσης: ενώ ήταν μόνο περίπου 50 ώρες στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, στο Βανκούβερ το 2010 μεταδόθηκαν περισσότερες από 1.500 ώρες.

Allianz και Παραολυμπιακό Κίνημα

Ως εταίρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΔΠΕ) από το 2006, η Allianz στηρίζει το Παραολυμπιακό Κίνημα, τους αθλητές, τις αξίες και τα ιδανικά του. Το 2011, η Allianz έγινε ο πρώτος “Διεθνής Εταίρος” της ΔΠΕ και είναι Εθνικός Υποστηρικτής σε δέκα Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές: στη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Αυστραλία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

Πόσο γρήγορα τρέχει ένας δρομέας σε αγωνιστικό αμαξίδιο; Πώς ένα τυφλό άτομο τρέχει 100μ σπριντ; Πώς κάποιος σε αναπηρικό καρότσι παίζει μπάσκετ; Τα πληροφοριακά γραφικά της Allianz δημιουργήθηκαν από κοινού σε συνεργασία με Παραολυμπιακούς αθλητές, προπονητές και τη ΔΠΕ. Εξηγούν τα διαφορετικά Παραολυμπιακά αθλήματα και περιλαμβάνουν δηλώσεις από τους ίδιους τους αθλητές. Μπορείτε να τα κατεβάσετε στο σύνδεσμο http://sponsoring.allianz.com/en/paralympics/infographics/summer-graphics/

Τη μελέτη μπορείτε να δείτε εδώ