Προς επιχειρησιακή σύμβαση οδεύει η Εθνική Ασφαλιστική

«Κλίμα» στην αγορά για τις περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στον κλάδο πρόκειται να διαμορφώσει η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που επιδιώκει να συνάψει η Εθνική Ασφαλιστική με το προσωπικό της.

Ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών άνοιξε αμέσως μετά την τρίμηνη μετενέργεια της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου, που εξέπνευσε χωρίς συμφωνία ανανέωσης μεταξύ της Ομοσπονδίας των εργαζομένων και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος .

Ήδη η Εθνική Ασφαλιστική παρέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση με περικοπές στους μισθούς που σε μέσα επίπεδα πλησιάζουν το 15%, καθώς και με αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίζει να συζητήσουν το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη γενική συνέλευση του Συλλόγου τους.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει προτείνει στους εργαζόμενους οι μεσοσταθμικές μειώσεις των μηνιαίων αποδοχών τους να διαμορφωθούν στο 8,9% και σε συνδυασμό με την κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, οι συνολικές απώλειες να φθάσουν, πάντα σε μέσα επίπεδα, στο 14,8%.

Σημειώνεται ότι προηγούμενη πρόταση της Εθνικής Ασφαλιστικής προέβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, μέση ετήσια μείωση των αποδοχών κατά περίπου 19% και υπό αυτή την έννοια η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θεωρεί ότι η τελευταία της πρόταση είναι αισθητά βελτιωμένη έναντι της πρώτης.

Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι, πέρα από την Εθνική Ασφαλιστική, ανάλογες διαβουλεύσεις γίνονται και σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, σε κάποιες με πολύ πιο επιθετικά ποσοστά περικοπών και σε κάποιες άλλες με πιο ήπιες παρεμβάσεις, ενώ κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι έχει ήδη υπογραφεί τουλάχιστον μια επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, πολύ πριν εκπνεύσει η προθεσμία της τρίμηνης μετενέργειας της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου.

Γεγονός είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες πιέζονται στο σύνολό τους από το περιβάλλον ύφεσης που χαρακτηρίζει την οικονομία και το οποίο έχει προκαλέσει μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων, αύξηση των ακυρώσεων, καθώς και αρνητικές υπεραξίες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, και κατά συνέπεια μεγάλες «τρύπες» στα αποθεματικά της αγοράς.

Η κακή αυτή εικόνα των μεγεθών του κλάδου, συν τις αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες που απαιτεί η προσαρμογή της αγοράς στο Solvency II,  υποχρεώνουν σχεδόν το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών να προχωρήσουν άμεσα σε γενναίες περικοπές των λειτουργικών τους δαπανών και κυρίως των δαπανών σε μισθούς και επιδόματα.