«Κυνήγι» για τα ανασφάλιστα οχήματα στo Ηνωμένο Βασίλειο

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήδη οι αστυνομικές αρχές έχουν κατασχέσει ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα οχήματα στο πλαίσιο επιχείρησης για την καταπολέμηση του φαινομένου, που είναι σε εξέλιξη. Ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει και το 2005, κατά την οποία οι αρμόδιες αρχές περισυνέλεγαν περίπου 500 οχήματα την ημέρα, εκ των οποίων σήμερα μόνο το 30% έχει καταστραφεί.   

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Ασφάλισης Οχημάτων της Βρετανίας (MIB) “hotspot” για τους ανασφάλιστους οδηγούς είναι η περιοχή του Μπέρμιγχαμ, η οποία έχει οκταπλάσιο, σε σχέση με το μέσο όρο, αριθμό οδηγών με ανασφάλιστα οχήματα. 
Αν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σοβαρά ωστόσο όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα το 1/3 των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ακολουθούν ή δεν αντιλαμβάνονται την ισχύουσα νομοθεσία για τα οχήματα. 

Μερικοί από τους λόγους που αναφέρουν οι παραβάτες είναι ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ασφάλισης, ότι δεν αντιλαμβάνονται τις κυρώσεις, καθώς και ότι πίστεψαν ότι μπορούν να τη «γλιτώσουν».