Τα αμφίσημα μηνύματα των ΜΚΟ για τις ασφαλιστικές

της Ελενας Ερμείδου

Ένα ακόμα αμφίσημο μήνυμα για τις ασφαλιστικές βγαίνει από ακόμα μία μη Κυβερνητική Οργάνωση. Είναι ένα μήνυμα που θέλει να περάσει για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τα Lloyd’s, την Zurich Insurance και την Swiss Re. Το μήνυμα αυτό βασίζεται στην ασφάλιση των προϊόντων του άνθρακα και στην δέσμευση των ασφαλιστικών στον κόσμο για μηδενικό αποτύπωμα.

Η νέα έκθεση της Insure Our Future, διατυπώνει πως κορυφαίες ασφαλιστικές, όπως η Zurich, η Swiss Re και τα Lloyds συνεχίζουν να ασφαλίζουν τις επιχειρήσεις που η παραγωγή τους βασίζεται σε προϊόντα άνθρακα, ενώ έχουν δεσμευτεί για μηδενικό αποτύπωμα στον άνθρακα.

Καταγγέλλει τις Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές ότι ασφαλίζουν το 1/3 της παραγωγής του άνθρακα των ΗΠΑ. Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση, τα Lloyds βρίσκονται ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους ασφαλιστές των 25 μεγαλύτερων ορυχείων των ΗΠΑ με τα ορυχεία να παράγουν περισσότερο άνθρακα από ότι ορίζει ο νόμος.

Το μήνυμα της ΜΚΟ, έχει μεταξύ άλλων στόχο να ξεσηκώσει την κοινή γνώμη και την μάζα , γιατί δεν παραθέτει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις των ασφαλιστικών για την ασφάλιση του άνθρακα, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται σταδιακά και θα συνεχίσουν έτσι.

Επίσης δεν σχολιάζει σε πόσο μεγάλο και τρομακτικό ποσοστό θα αυξηθεί η ανεργία στον κόσμο και πόσες οικογένειες θα μείνουν στο δρόμο, αν οι ασφαλιστικές βάλουν μαχαίρι στην ασφάλιση. Εκτός αν υπολογίζει να ξεπροβάλλουν σαν μανιτάρια νέες ΜΚΟ που θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε προηγούμενα δημοσιεύματα του IW είχε γίνει αναφορά στην Βελγική εφημερίδα Le Soir που σχολίαζε ακριβώς το ίδιο θέμα: το θέμα της ανεργίας από μία βίαιη διακοπή εργασιών στα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, κτλ.

Αναφορές μόνο στον άνθρακα

Ο άνθρακας γράφει η έκθεση ότι συνεισφέρει στις εκπομπές διοξειδίου στις ΗΠΑ περισσότερο από κάθε άλλο προϊόν, τονίζοντας πως αν οι ασφαλιστικές οι ασφαλιστικές συνεχίζουν να ασφαλίζουν, παραβιάζοντας τις δικές τους δεσμεύσεις

Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάιο – Ιούνιο, επίσης οι ασφαλιστικές άνοιγαν την πόρτα εξόδου της μεγάλης συμμαχίας των ασφαλιστικών του ΟΗΕ της NZIA που δεσμεύεται στρατηγικές μηδενικών εκπομπών, αποκαλύπτοντας ότι η στρατηγική αυτή οδηγεί σε μονοπώλιο, και στην εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και άλλων προϊόντων.

Η ΜΚΟ εμμένει στην καταστροφή του περιβάλλοντος από την εξόρυξη του άνθρακα, θέλοντας να προστατεύσει το περιβάλλον. Δεν γίνεται όμως καμία αναφορά στον κλάδο της τεχνολογία (ICT) που σύμφωνα με την Allianz Trade  εκπέμπει τόσα αέρια θερμοκηπίου όσο και οι αερομεταφορές.

Ο κλάδος της τεχνολογίας (ICT), αναφέρει η Allianz εκπέμπει πολύ περισσότερο άνθρακα από όσο μπορούμε να δούμε. Ακόμη και χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η έκρηξη των κρυπτονομισμάτων, ο τομέας των ICT εκπέμπει τόσα αέρια θερμοκηπίου όσο και ο κλάδος των αερομεταφορών. Η πληροφορική και η ψηφιακή τεχνολογία οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη, επιτρέπει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προωθεί την καινοτομία και προωθεί την παγκόσμια συνεργασία και συνδεσιμότητα. Αλλά αυτά τα οφέλη έχουν κόστος, επακριβώς διευκρινίζει η Allianz.

Tο μερίδιο των ICT στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κυμαινόταν μεταξύ 1,8 και 2,8% το 2020. Υπό την αίρεση ότι η κατανάλωση ενέργειας θα παραμείνει αμετάβλητη ο κλάδος της Πληροφορικής και Ψηφιακής Τεχνολογίας θα είναι υπεύθυνος για 830 MT εκπομπών Διοξειδίου του Ανθρακα (CO2) έως το 2030.

Και αυτό προτού ληφθεί υπ’ όψιν η έκρηξη στα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum, που καταναλώνουν έως και 240 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, περισσότερο από την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*