FILE PHOTO: 50 and 20 Euro banknotes are displayed in this picture illustration taken November 14, 2017. REUTERS/Benoit Tessier/Illustration/File Photo

Τόκος 3,90% από έντοκο γραμμάτιο σε φυσικά πρόσωπα

Υψηλή απόδοση 3,90% ακόμα και για φυσικά πρόσωπα με ποσά έως 15.000 ευρώ, επιχειρήσεις και μεριδιούχους Αμοιβαίων προσέφερε το νέο εξάμηνο έντοκο γραμμάτιο ο ΟΔΔΗΧ. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.287 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,06 φορές, στη  δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων και ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023.

Τα φυσικά πρόσωπα έχουν δυνατότητα μέχρι σήμερα Πέμπτη να κινητοποιηθούν και να απολαύσουν υψηλή απόδοση. Ειδικότερα υπενθυμίζεται ότι, παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ.

Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Η περίοδος εγγραφών λήγει την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον Α.Φ.Μ.

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να προμηθεύονται κρατικά χρεόγραφα (Έντοκα Γραμμάτια ή Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου) μέσω των Τραπεζών και των Χρηματιστηριακών Εταιριών, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συνήθεις διαδικασίες.

Στη δημοπρασία τώρα, έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, στις 12 μ.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*