φωτιά, πυρκαγιές

Το κράτος δεν μπορεί μόνο του!

Δυστυχώς, αποχωριστήκαμε το φετινό καλοκαίρι με μια «γλυκόπικρη» γεύση, καθώς και πάλι οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου φανέρωσαν τα διαχρονικά ζητήματα ασφάλειας και ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, από τη μια, και από την άλλη ένα σύνολο «αστάθμητων παραγόντων», μέσα στο οποίο είναι και το νομικό πλαίσιο για τους εμπρηστές κ.ά. 

Στη «μεγάλη εικόνα», φάνηκε ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε επί ημέρες να ελέγξει ένα μεγάλος μέρος των πυρκαγιών –με τις εικόνες από τον Έβρο και άλλα μέρη της πατρίδας μας να κάνουν τον γύρο του κόσμου–, αφήνοντας πίσω τους χαμένες ανθρώπινες ζωές, χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών αλλά και δεκάδων περιουσιών. 

Είδαμε όλοι μας καλλιέργειες, ελαιώνες αλλά και ποιμνιοστάσια και κατοικίες να έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Είδαμε οχήματα κάθε είδους καμένα ενώ παρ’ ολίγον οι φλόγες να κάψουν έως το εμβληματικό μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Βασιλομονάστηρο του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, στο οποίο, όπως φάνηκε, όχι μόνο δεν υπήρχε «ασφάλεια», αλλά ούτε καν η υποτυπώδης υποδομή για πυροπροστασία!

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, ότι «είμαστε πάρα πολύ πίσω» και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με αποτέλεσμα να ξανανοίγει ένας διάλογος για την προστασία των ανθρώπων, πρώτα, αλλά και των περιουσιών και των μνημείων μας σε περιπτώσεις μια μεγάλης πυρκαγιάς. 

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατηθεοδοσίου, που φιλοξενούμε στην κεντρική μας συνέντευξη, μας το λέει όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται όσον αφορά τη συνεργασία του κράτους με τον ασφαλιστικό κλάδο στον τομέα των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές: «Είναι μονόδρομος, και όσο πιο γρήγορα γίνει κατανοητό και υπάρξουνε εξελίξεις τόσο καλύτερα θα είναι και για το κράτος και για τους πολίτες. Δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του αυτό το βάρος ο δημόσιος τομέας. Η κρατική αρωγή αφενός είναι μικρότερη από τις ζημιές, οπότε δεν συμβάλλει στη συνολική αποκατάστασή τους και αφετέρου είναι δυσβάσταχτο το κόστος για τα κρατικά ταμεία. Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών ή κάποια άλλη μορφή προσέγγισης με αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα θα είναι η καλύτερη λύση. Θα μπορέσει να ισορροπήσει μια κατάσταση σοβαρή, όπως οι αποζημιώσεις πολιτών σε καταστροφικά φαινόμενα, που σήμερα είναι αναποτελεσματική». 

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο να ειπωθεί, παρά να θυμίσουμε ότι μόνο το 2022 η Πολιτεία έδωσε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών… 

Καλό φθινόπωρο σε όλους μας! 

Aπό το INSURANCE WORLD