Οι διαδικασίες της αρπαχτής και η ασφαλιστική συνείδηση

Στην σκληρότερη περίοδο των τελευταίων ετών εισέρχεται η ελληνική ασφαλιστική αγορά  καθώς η «πίτα» των καταναλωτών συρρικνώνεται.  Η προσδοκία αβίαστης πρόσκτησης εργασιών πέρασε ανεπιστρεπτί –έτσι τουλάχιστον φαίνεται  σήμερα-  και παράλληλα τα κεκτημένα μειώνονται, χάνονται και  η παραγωγή της ελληνικής αγοράς εξανεμίζεται.

Οι ευθύνες των αρμοδίων μεγάλες και πολλές και αυτό τώρα γίνεται εμφανές. Αποκαλύπτεται ότι δεν είχε γίνει δουλειά υποδομής, δουλειά σωστή,  που θα είχε δημιουργήσει  βάσεις  στο καταναλωτικό κοινό, τους πολίτες,  ώστε να έχουν  τοποθετήσει την ασφάλισή τους σε υψηλό επίπεδο προτεραιοτήτων για τους ίδιους, και την οικογένειά τους.

Σήμερα αποκαλύφθηκε, ή  αδυναμία του συστήματος ιδιωτικής ασφάλισης να αναπτύξει την ασφαλιστική συνείδηση, να προκαλέσει τους πολίτες να σκεφθούν για την ασφάλισή τους, να «σιγουρέψουν» το μέλλον τους και να μεριμνήσουν για τα απρόοπτα. Αποδείχθηκε ότι η ασφάλιση είχε αντιμετωπιστεί ευκαιριακά, η πώλησή της είχε διαδικασίες «αρπαχτής» που απέβλεπαν στο να γεμίσει το καλάθι του κέρδους, να επιτευχθούν οι στόχοι, να έχουν «κοπεί» να μπόνους και να είναι όλοι –οι συντελεστές- ευτυχισμένοι. 

Από την άλλη στοιβάζονταν χωρίς αρχή, μέση και τέλος χιλιάδες συμβόλαια από ανθρώπους που δε γνώριζαν ούτε τι αγόρασαν, ούτε γιατί ασφαλίστηκαν, ούτε τι τους προσφέρει το συμβόλαιό τους. Και αυτό διότι είχε γίνει –στην πλειονότητα- συγκυριακά, βεβιασμένα, χωρίς σωστή δουλειά.  Ήταν όλα κομμένα και ραμμένα στο σύστημα.

Αυτή την υποδομή έφτιαξε η άναρχη –μικρο- ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς μαζί με τους πρωταγωνιστές της.
Οι εποχές όμως άλλαξαν και σήμερα απαιτούνται άλλα πράγματα για την επιβίωση, άλλα για την ανάπτυξη, άλλα για την δημιουργία σωστού εταιρικού και πελατειακού οικοδομήματος. 

Καιρός να αλλάξουν και οι συμπεριφορές της αρπαχτής που συνεχίζουν απροκάλυπτα κάποιοι να εφαρμόζουν παραμερίζοντας οτιδήποτε αφορά στη δημιουργία ασφαλιστικής συνείδησης. 

Χρειάζεται και λίγο εκπαίδευση για την ασφάλιση και λίγο μέριμνα για το μέλλον.  Όχι για κανέναν άλλον αλλά για τις εταιρείες και την αγορά…