Φορολογική ασφυξία για τους διαμεσολαβούντες

Σε νέα φορολογικά δεδομένα καλούνται να αντεπεξέλθουν χιλιάδες ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες, που αντιμετωπίζουν υπέρογκα φορολογικά βάρη, λόγω της αλλαγής που έχει επέλθει προς το δυσμενέστερο στο φορολογικό σύστημα της χώρας, αλλά του γεγονότος ότι καλούνται να πληρώσουν το σύνολο του φόρου που τους αναλογεί για τη χρήση του 2011, καθότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν παρακράτησαν, φέτος, φόρο 20% επί των προμηθειών που κατέβαλλαν στους συνεργάτες τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση περί μη παρακράτησης του 20% τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2010, και για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε σε 12μηνη βάση πέρυσι, με αποτέλεσμα όσοι ασφαλιστές δεν προνόησαν ανάλογα να βρίσκονται σήμερα προ οικονομικού αδιεξόδου.

Πηγές του IW αναφέρουν μάλιστα ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασφαλιστών που «γύρισαν» στις εταιρείες τους ζητώντας… δανεικά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους έναντι των εφοριών, δίχως όμως οι περισσότεροι να βρουν την ανταπόκριση που ανέμεναν.

Άλλοι πάλι καθυστερούν την καταβολή ασφαλίστρων που εισέπραξαν από πελάτες τους προκειμένου, τεχνηέντως, να τονώσουν τη ρευστότητά τους και να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους. Μάλιστα οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών εκφράζουν φόβους ότι η πρακτική αυτή μπορεί να λάβει στο αμέσως επόμενο διάστημα μεγάλες διαστάσεις επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τη ρευστότητά τους σε μια περίοδο ιδιαιτέρως δύσκολη για την ασφαλιστική αγορά.

Όσο για τις εφορίες, δεν είναι λίγοι οι ασφαλιστές που «τρέχουν» στους εφόρους προκειμένου να ζητήσουν ρυθμίσεις για 24 ή και 36 δόσεις, ενώ στο παιχνίδι των δόσεων έχουν εισέλθει και οι τράπεζες, προσφέροντας όμως στους πελάτες τους μικρότερα χρονικά διαστήματα για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.