ΑΤΕbank – Πειραιώς: Τι προβλέπεται για την ΑΤΕ Ασφαλιστική

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου σήμερα Τρίτη στη Βουλή, στην οποία ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής θα δώσει αναλυτικές λεπτομέρειες για τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕbank στην Τράπεζα Πειραιώς.

Βέβαιο προς το παρόν είναι ότι η συμφωνία προβλέπει και τη μεταβίβαση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στο πλαίσιο της μεταβίβασης στην τράπεζα Πειραιώς και όλων των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα. Το μέλλον της ασφαλιστικής αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και στις επόμενες κινήσεις δεν αποκλείεται η προσπάθεια πώλησης της εταιρείας σε ξένο ή εγχώριο ασφαλιστικό όμιλο.

Η προσπάθεια πώλησης συμβαδίζει με την πολιτική του ομίλου της Πειραιώς για μη άμεση συμμετοχή στον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά και στον επιτακτικό χαρακτήρα που έχει λάβει η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, η καθαρή θέση της οποίας, μετά τη συμμετοχή της στο PSI έχει καταστεί αρνητική κατά 137 εκατ. ευρώ.  Ο αρχικός σχεδιασμός της διοίκησης προέβλεπε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 250 εκατ. ευρώ και η ευθύνη της σχετικής πρωτοβουλίας ανήκει πλέον στο νέο μέτοχο, δηλαδή την τράπεζα Πειραιώς.

Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον στο παρελθόν για την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλστικής σε αντίστοιχη προσπάθεια παλαιότερων διοικήσεων, είχαν εκδηλώσει η γαλλική Groupama και η γερμανική Ergo, με την οποία η τράπεζα Πειραιώς έχει υπογράψει ήδη δεκαετή συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας για τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων. 

Η δραστηριότητα του ομίλου Πειραιώς στον ασφαλιστικό κλάδο περιλαμβάνει επίσης συμφωνία συνεργασίας για τον κλάδο ζωής με τον ολλανδικό όμιλο της ING, καθώς και τη μετοχική σχέση που διατηρεί με την Ευρωπαϊκή Πίστη, της οποίας είναι μέτοχος κατά 30%.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία μεταβίβασης της ΑΤΕbank σύμφωνα με την ανακοίνωση της εποπτικής αρχής “η διαδικασία έγινε με πλήρη διαφάνεια και ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των χρόνιων δομικών αδυναμιών της τράπεζας που την είχαν καταστήσει μη βιώσιμη.  Βάσει του Μνημονίου ο μέτοχος δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.  Υπενθυμίζεται ότι η ΑΤΕ κατετάγη τελευταία στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετείχαν πανευρωπαϊκά. Με βάση τη μοναδική πρόταση (αυτή της Τράπεζας Πειραιώς) που κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από έγκριση από το ΤΧΣ και συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υγιές τμήμα της ΑTE μεταβιβάστηκε στην εν λόγω τράπεζα”.

Από τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις της ΤτΕ και τα στοιχεία της συμφωνίας που έχουν δημοσιοποιηθεί προκύπτει ότι τα στοιχεία που απέκτησε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αφορούν 

· 21,4 δις ευρώ στοιχεία παθητικού, εκ των οποίων 14,3 δις ευρώ καταθέσεις, 6,7 δις ευρώ διατραπεζικές υποχρεώσεις και 0,4 δις ευρώ λοιπές υποχρεώσεις.

· 14,7 δις ευρώ στοιχεία ενεργητικού, εκ των οποίων 10,6 δις ευρώ χορηγήσεις μετά από προβλέψεις και 4,2 δις ευρώ λοιπά στοιχεία ενεργητικού. 

· Η διαφορά των 6,7 δις ευρώ μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα καλυφθεί, σύμφωνα με την νομοθεσία, από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). 

· Επιπλέον, για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από τα μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού, το ΕΤΧΣ θα εισφέρει ως κεφάλαιο 0,5 δις ευρώ στην αποκτώσα Τράπεζα Πειραιώς, ώστε ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro-forma, Μαρτίου 2012) να διατηρηθεί άνω του ελάχιστου επιτρεπτού ορίου (8%). 

· Το τίμημα εξαγοράς ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ.