Στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς περιέρχεται η Αγροτική Ασφαλιστική

Στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς περιέρχεται η Αγροτική Ασφαλιστική, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας απόκτησης της ΑΤΕbank από την τράπεζα της Πειραιώς, στην οποία κατέληξε το απόγευμα της Παρασκευής, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Η συμφωνία προβλέπει την ανάκληση της άδειας της ΑΤΕbank και τη μεταβίβαση των καταθέσεων καθώς και του υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου της στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να γίνουν γνωστές σήμερα, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση του δικτύου των καταστημάτων, το σύνολο των καταθέσεων, που υπολογίζονται στα 15 δις ευρώ και τους εργαζομένους στην τράπεζα και τις μεταβιβαζόμενες θυγατρικές, δηλαδή περί τα 5.700 άτομα.

Στα μεταβιβαζόμενα στοιχεία του ενεργητικού περιλαμβάνονται η Αγροτική Ασφαλιστική και το σύνολο των εταιρειών που ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων η θυγατρική τράπεζα της Ρουμανίας. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία του ενεργητικού που δεν εντάσσονται στη χρηματοοικονομική δραστηριότητα και όπως διευκρινίζει η ΤτΕ, «οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο».

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος της τράπεζας Πειραιώς δεν διαθέτει ασφαλιστική δραστηριότητα, πέραν της συμμετοχής του κατά 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Πίστης, ενώ έχει συνάψει αποκλειστική συμφωνία συνεργασίας με την Ing για τον κλάδο ζωής και την Ergo για τον κλάδο ζημιών. 

Η ανάληψη της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την τράπεζα Πειραιώς, συνεπάγεται την κάλυψη της απαιτούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την κάλυψη της αρνητικής θέσης της εταιρείας, που ανήλθε στο τέλος του 2011 στα 130 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, «η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα καλυφθεί από το ΤΧΣ».

Από σήμερα Δευτέρα, όλο το δίκτυο των καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία ATEbank και όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.

Οι δύο όμιλοι, σημειώνει η Πειραιώς στην ανακοίνωσή της, «δημιουργούν έναν ισχυρό εγχώριο τραπεζικό οργανισμό, που παρέχει απόλυτη προστασία στον αγροτικό κόσμο, καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών, καταθετών και δανειοληπτών, ποιότητα υπηρεσιών και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας, με σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ. Το προσωπικό του ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας».