Κυρίαρχη η αισιοδοξία στους επενδυτές παρά τις πολυσύνθετες προοπτικές

Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων παγκοσμίως βλέπουν πολλές ενδείξεις αισιοδοξίας στο σημερινό επενδυτικό περιβάλλον, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα για την Επενδυτική Εμπιστοσύνη του 2012 που διεξήχθη από την Deloitte και το National Venture Capital Association. Συγκεκριμένα, οι επενδυτές ευνοούν τις χώρες που τώρα αναδύονται όπως είναι η Βραζιλία, καθώς και τους τομείς της καινοτόμου τεχνολογίας της πληροφορίας (IT), όπως είναι το cloud computing και τα social media. Τα πορίσματα της έρευνας αναδεικνύουν σημαντικές προοπτικές για την συνολική βελτίωση στην εμπιστοσύνη στα επιχειρηματικά κεφάλαια παγκοσμίως, ιδιαιτέρως όταν εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν τον κλάδο.

Περισσότεροι από 440 επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, ιδιώτες και επενδυτές μετοχικών κεφαλαίων στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία του Ειρηνικού και το Ισραήλ επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους σε μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν το παγκόσμιο περιβάλλον επιχειρηματικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβάνοντας επενδύσεις σε χώρες, τομείς και παράγοντες της αγοράς που σχηματίζουν τον κλάδο. Τα επίπεδα εμπιστοσύνης μετρώνται σε μια κλίμακα από το 1 ως το 5 (με το 5 να αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο).

Συνολικά, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν μεσαία με χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης σχετικά με εξωτερικές επιρροές στις επιχειρήσεις τους, όπως είναι η οικονομία, οι κεφαλαιακές αγορές, οι ενέργειες δημοσιονομικής πολιτικής και οι περιοχές συγκέντρωσης κεφαλαίου. Ωστόσο, τα επίπεδα εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι υψηλότερα όταν γίνεται λόγος για επενδυτικές ευκαιρίες και ειδικά προς εγχώριες επενδύσεις έναντι εξωτερικών.

«Από τη φύση τους οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι μια αισιόδοξη ομάδα, αλλά η οικονομική αβεβαιότητα και άλλες εξωτερικές προκλήσεις δοκίμασαν την τόλμη του κλάδου τον περασμένο χρόνο», σχολιάζει ο Mark Heesen, Πρόεδρος του National Venture Capital Association. «Παρά τις τρέχουσες ανησυχίες της αγοράς που παρουσιάστηκαν στην έρευνα, η οπορτουνιστική φύση του κλάδου παραμένει ξεκάθαρη. Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι ευέλικτοι και δραστηριοποιούνται εύκολα και γρήγορα σε πεδία με πολλά υποσχόμενους επιχειρηματίες, πολιτικές και καινοτομίες. Αυτό το γεγονός εγγυάται μια παγκοσμίως ανταγωνιστική αγορά για κεφάλαια και επανεπιβεβαιώνει την εντολή στις κυβερνήσεις να θεσπίσουν πολιτικές που θα προσελκύσουν επενδυτές και καινοτόμους προς το μέρος τους».

Ο Jim Atwell, National Managing Partner της Deloitte & Touche LLP’s Emerging Growth Company Practice προσθέτει, «Αρχίζουμε να βλέπουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ξεκινά να επιστρέφει εκεί όπου βρισκόταν πριν δυο χρόνια. Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στις χώρες τους. Επίσης, με σημαντικές ευκαιρίες μπροστά στους ταχέως εξελισσόμενους τομείς IT όπως είναι το cloud computing και τα social media, οι επενδυτές εκδηλώνουν μεγάλη αισιοδοξία για ορισμένες επενδυτικές ευκαιρίες.»

Ο Γιώργος Δ. Καμπάνης, Global Shipping and Ports Leader της Deloitte με αφορμή την έρευνα σχολίασε: «Στην Ελλάδα οι τομείς που παρουσιάζουν εξαιρετικά αισιόδοξες προοπτικές ανάπτυξης και αξιοσημείωτες επενδυτικές ευκαιρίες εντοπίζονται στην υψηλή τεχνολογία, στη γεωργία και τη ναυτιλία. Στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας το Corallia Clusters Initiative με επικεφαλής τον καθηγητή Βασίλειο Μακιό έχει ήδη δείξει τις εντυπωσιακές δυνατότητές του συμβάλλοντας στην ανάπτυξη clusters καινοτομίας για την παροχή υπηρεσιών «υψηλής προστιθέμενης αξίας». Η γεωργία, ένας από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας του παρελθόντος, όπως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έχει την ευκαιρία να εξελίξει την παραγωγική διαδικασία χωρίς να περιορίζεται στον πρωτογενή τομέα αλλά επεκτείνοντάς τη στο δευτερογενές στάδιο. Η πρότασή του είναι να αποδοθεί προστιθέμενη αξία στα γεωργικά μας προϊόντα δευτερογενούς παραγωγής έτσι ώστε οι πωλήσεις να μην περιορίζονται σε αυτές των γεωργικών προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο ο τομέας της γεωργίας θα επιτύχει μεγαλύτερο κέρδος χάρη στις εξαγωγές και θα αναδείξει τον πλούτο της βιοποικιλότητας της χώρας μας παγκοσμίως. Τέλος, η ναυτιλία είναι ένας ακόμη τομέας που εξακολουθεί να προσφέρει ευκαιρίες σε επενδυτές. Οι ξένοι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν ήδη αξιοποιήσει την ευκαιρία που τους προσφέρεται λόγω της περιόδου downcycle και χάρη στις χαμηλές τιμές προχωρούν σε συμφωνίες με τους Έλληνες εφοπλιστές για επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων στη ναυτιλία».

Περισσότερα στοιχεία από την έρευνα

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι υψηλότερη σε εγχώριο επίπεδο (3,26) συγκριτικά με την αντίστοιχη σε παγκόσμιο επίπεδο (2,72). Τα επίπεδα εμπιστοσύνης είναι παρόμοια στις κεφαλαιακές αγορές (3,23 στις εγχώριες έναντι 2,80 στις παγκόσμιες) και στις επενδύσεις (3,52 στις εγχώριες έναντι 2,99 στις παγκόσμιες). Η εξαίρεση στην τάση εντοπίζεται στο πεδίο της συγκέντρωσης κεφαλαίου, όπου οι επενδυτές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να συγκεντρώσουν κεφάλαιο από ξένους συνεταίρους (2,55 στους εγχώριους συγκριτικά με 2,91 στους παγκόσμιους).

Τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στην οικονομία μιας χώρας συγκεντρώνει η Βραζιλία (4,08), η Γερμανία (3,95) και το Ισραήλ (3,53). Αντίθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης έχει το Ηνωμένο Βασίλειο (2,61), η Ταϊβάν (2,74) και η Ιαπωνία (3,07). Η εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοντά στο παγκόσμιο μέσο (3,12). Όταν οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το επίπεδο που εμπιστεύονται τη μακροοικονομία της χώρας τους συγκριτικά με δυο χρόνια πριν, οι απαντήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες αξιολόγησαν την εμπιστοσύνη τους με 3,79. Επιπλέον, έδωσαν 3,69 στην εμπιστοσύνη των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων σε εγχώριο επίπεδο για τον επόμενο χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν εμπιστοσύνη στις εγχώριες επενδύσεις, αποδεικνύεται ότι οι επενδυτές παραμένουν προσεκτικοί σχετικά με την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της εγχώριας κυβέρνησης να θεσπίσει πολιτικές που υποστηρίζουν τις επενδύσεις για τον ερχόμενο χρόνο, με ένα μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης 2,64. Οι επενδυτές με υψηλή εμπιστοσύνη στις ενέργειες δημοσιονομικής πολιτικής είναι η Βραζιλία (3,58), ο Καναδάς (3,30), και η Ολλανδία και το Ισραήλ (και οι δυο χώρες με 3,00). Τα χαμηλότερα επίπεδα εγχώριας εμπιστοσύνης στην πολιτική υποστήριξης επενδύσεων συγκεντρώνονται στην Ινδία (1,89), στην Αυστραλία (2,00) και την Ιαπωνία (2,26).

Μέσα στις ίδιες τις αγορές τους υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους οι ερωτώμενοι εμπιστεύονται τις επενδύσεις τους. Με κυρίαρχους τον τομέα IT, οι τομείς περιλαμβάνουν το cloud computing (3,92), το software (3,80), τα νέα μέσα/ social networking (3,72) και ο τομέας IT για την υγεία (3,70). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν λίγο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη συγκριτικά με τους άλλους συμμετέχοντες στην έρευνα στους τομείς: cloud computing (4,02), software (3,98), νέα μέσα/ social networking (3,74) και IT για την υγεία (3,73). Συνολικά, οι τομείς με τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης ήταν στους ημιαγωγούς (semiconductors) (2,52), telecom (2,92), καθαρή τεχνολογία (clean technology) (3,07) και βιοτεχνολογία (3,08).

Ενώ στον τομέα των επιχειρηματικών κεφαλαίων τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης μένουν συστηματικά υψηλά σε όλες τις χώρες, οι τομείς με τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης παρουσίασαν διασπορά. Τα επίπεδα εμπιστοσύνης για επενδύσεις στην καθαρή τεχνολογία εκτείνονται από το χαμηλότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (2,29) ως το υψηλότερο στη Βραζιλία (4,38). Το ίδιο ισχύει στα βιοφαρμακευτικά (2,09 στη Γερμανία και 4,43 στη Βραζιλία) και ιατρικά μηχανήματα (2,40 στον Καναδά έναντι 4,00 στην Κίνα).