Allianz: Το πρώτο σχέδιο δράσης καθαρού μηδενικού αποτυπώματος

Ελενα Ερμείδου

Το πρώτο σχέδιο μετάβασης καθαρού μηδενικού αποτυπώματος με ενδιάμεσους στόχους για το 2030 στους βασικούς επιχειρηματικούς τομείς ανακοίνωσε η Allianz. Το σχέδιο προβλέπει αύξηση 150% στα έσοδα από τις εμπορικές ασφαλίσεις  και πρόσθετες επενδύσεις 20 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030. Οι ενδιάμεσοι στόχοι για τα χαρτοφυλάκια ασφάλισης Περιουσίας και Ατυχημάτων (P&C): αναφέρονται στην μείωση των εκπομπών του διοξειδίου κατά 30% για το τμήμα λιανικής στο κλάδο αυτοκινήτου και 45% στον τομέα εμπορικών ασφαλίσεων έως το 2030.

Από ασφαλίσεις

Ειδικότερα, το σχέδιο μετάβασης της Allianz περιλαμβάνει την αύξηση εσόδων ς 150% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογικές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον τομέα εμπορικών ασφαλίσεων έως το 2030 έναντι του 2022. Η Allianz είναι ήδη κορυφαίος ασφαλιστής ηλιακών φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, τόσο στην ξηρά όσο και σε θαλάσσιες περιοχές. Επιπλέον,  το σχέδιο στοχεύει στην  ασφάλιση κινδύνων σε αναδυόμενες τεχνολογίες υδρογόνου.

Στο αυτοκίνητο

Σε ό,τι αφορά . το χαρτοφυλάκιο λιανικής ασφάλισης αυτοκινήτων, η Allianz στοχεύει σε μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 30% σε εννέα βασικές ευρωπαϊκές αγορές έως το 2030 με  έτος αναφοράς για αυτούς τους στόχους το 2022. Οι χώρες αυτές είναι οι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Από επενδύσεις

Περαιτέρω, ως επενδυτής, η Allianz σχεδιάζει να υποστηρίξει την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επενδύοντας επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε λύσεις καθαρής τεχνολογία για το κλίμα, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για την αειφορία. Οι επενδύσεις αυτές θα βασίζονται σε υποδομές πράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων αιολικών και ηλιακών πάρκων, πράσινου υδρογόνου .

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι 2025 που είχε θέσει η Allianz για το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.