Οι ξένες τράπεζες κερδίζουν έδαφος στην Κίνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα της PwC, οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, μετά από πολλή προσπάθεια να εδραιωθούν στην κινεζική αγορά, κατάφεραν επιτέλους να βρουν το ρυθμό τους. Η μελέτη ‘Οι ξένες τράπεζες στην Κίνα’ πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Οι 181 ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους το 2011 σε 16,73 δισ. ρενμίνμπι (RMB), σε σχέση με το 2010 που ανέρχονταν σε 7,78 δισ. Η σημαντική αυτή αύξηση ήταν αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης για δανειοδότηση από πολυεθνικούς οργανισμούς που επεκτείνονταν στην αγορά της Κίνας, καθώς και τον αυξανόμενο αριθμό εταιρικών πελατών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Η διεθνοποίηση του RMB μέσω της υψηλής ζήτησής του σε συναλλαγές παραγώγων με χρηματοοικονομικά ιδρύματα και εταιρικούς πελάτες συνέβαλλε επίσης σε αυτό το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 24% φτάνοντας τα 2,15 τρισ. RMB.

Παρά τη φαινομενική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι ξένες τράπεζες εκτιμούν ότι τα ετήσια έσοδά τους θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 20% μέχρι το 2015.

«Οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα έχουν σημειώσει πολύ καλές επιδόσεις παρά τα διάφορα εμπόδια που αντιμετώπισαν, όπως τα ανώτατα όρια δανεισμού και ο σχετικά αργός ρυθμός έγκρισης νέων υποκαταστημάτων. Παράλληλα με την ανοδική πορεία των κερδών τους και τα συνολικά περιουσιακά τους στοιχεία, έχουν κατακτήσει και ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς σε σημαντικές αγορές όπως είναι της Σαγκάης (12% το 2011). Παρ’ όλα αυτά , δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό», σχολιάζει ο Mervyn Jacob, επικεφαλής της PwC στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

«Η Κίνα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται από την παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων, προς μια οικονομία που στηρίζεται στην εγχώρια κατανάλωση. Αυτό δίνει νέες ευκαιρίες για τις ξένες τράπεζες να εισχωρήσουν σε αναδυόμενους κλάδους της αγοράς, όπως είναι ο κλάδος της πληροφορικής και της καθαρής ενέργειας, καθώς αυτοί θα αναπτύσσονται. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τη διεθνή εξειδίκευσή τους, καθώς όλο και περισσότερες κινεζικές εταιρείες προσβλέπουν σε επέκταση εκτός συνόρων. Για να το αξιοποιήσουν αυτό, θα χρειαστεί μια διαφορετική και πιο στοχευμένη προσέγγιση στη στρατηγική που ακολουθούν για την Κίνα», προσθέτει ο κ. Jacob.

Οι ξένες τράπεζες έχουν θέσει στο στόχαστρο τέσσερις τομείς που αναμένεται να αναπτυχθούν: τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις πολυεθνικές εταιρείες και τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η επιταχυνόμενη αύξηση στον αριθμό των ατόμων στην Κίνα που έχουν συσσωρεύσει πλούτο έχει ωθήσει κάποιες ξένες τράπεζες να ανανεώσουν και να αναπτύξουν τους τομείς της παροχής λιανικών υπηρεσιών και της διαχείρισης πλούτου. Η συνεχής επέκταση του RMB διεθνώς και η αναδιάρθρωση των επιτοκίων θα δημιουργήσει ευκαιρίες για ανταλλαγή νομισμάτων και κερδοσκοπία μέσω της διαχείρισης χρηματοοικονομικών πόρων για τις κινεζικές εξαγωγικές/εισαγωγικές επιχειρήσεις.

Όπως και στο παρελθόν, το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις 41 ξένες τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, οι σημαντικότεροι ρυθμιστικοί περιορισμοί που θα ήθελαν να χαλαρώσουν είναι η αναδοχή ομολόγων, η πρόσβαση στην αγορά παραγώγων και την αγορά διαχείρισης πλούτου, το χαμηλό ανώτατο όριο χρηματοδοτήσεων εξωχώριων εταιρειών, η συμμετοχή στο σύστημα CNAPS (το σύστημα διακανονισμού σε συνεχή χρόνο που εφαρμόζει η Κίνα) και η ίση μεταχείριση στο πρόγραμμα εγχώριων θεσμικών επενδυτών (QDII). Σε εντυπωσιακό βαθμό, οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν την Κινεζική Ρυθμιστική Επιτροπή του Τραπεζικού Κλάδου (CBRC) την πιο βοηθητική ρυθμιστική αρχή σε σχέση ακόμη και με τις αντίστοιχες αρχές των χωρών τους.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση των ξένων τραπεζών για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι η εξισορρόπηση των επενδύσεων και των αναγκών που έχει η δυναμική κινεζική αγορά, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, έναντι και των περιορισμών που θα θέτει η επιβράδυνση των οικονομιών των χωρών τους. Μακροπρόθεσμα, οι ξένες τράπεζες στην Κίνα θα εξασφαλίσουν ευμενέστερη θέση αν συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις ρυθμιστικές αρχές και να τις αντιμετωπίζουν όπως οποιονδήποτε σημαντικό πελάτη τους», δηλώνει ο William Yung, Partner της PwC στην Κίνα, στον τομέα της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Όπως συμβαίνει και στους περισσότερους κλάδους, το ταλέντο αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τις ξένες τράπεζες. Πράγματι, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η έλλειψη ταλαντούχων στελεχών θα είχε από «σοβαρές» έως «πολύ σοβαρές» επιπτώσεις στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξής τους. Παρά το γεγονός αυτό, πολλές ξένες τράπεζες έχουν ξεκινήσει μια εντατική διαδικασία προσλήψεων, με στόχο να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων του κλάδου κατά 56% δηλαδή σε 55.000, μέχρι το 2015.

Επίσης, οι ξένες τράπεζες τάσσονται υπέρ του σχεδίου της Σαγκάης να μετατραπεί σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο (IFC) μέχρι το 2020 και πιστεύουν ότι μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην πραγματοποίησή του. Ταυτόχρονα, όμως, υποστηρίζουν ότι για να μπορέσει η Σαγκάη να κατακτήσει αυτόν τον τίτλο κρίνεται απαραίτητη η απελευθέρωση των επιτοκίων και του ρενμίνμπι.

Τον τελευταίο καιρό, η Κίνα έχει παρουσιάσει κάποια αρνητικά οικονομικά στοιχεία. Ωστόσο, οι ξένες τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα όχι μόνο δεν έχουν αποθαρρυνθεί αλλά υποστήριξαν ότι η Κίνα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους περισσότερο από ποτέ.