της Ελενας Ερμείδου
Στην πρόληψη και ενημέρωση, στην μείωση του κενού μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών και στην ασφάλιση υπό μορφή κοινοπραξίας (ΣΔΙΤ) εστιάζει αρχικά η πρόταση που ετοιμάζεται να υποβάλλει η ΕΑΕΕ στην κυβέρνηση.
Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί και θα μπει σε ανοικτή διαβούλευση, προκειμένου η κυβέρνηση να νομοθετήσει το νέο ασφαλιστικό μοντέλο για την προστασία της χώρας έναντι φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ οι προτάσεις που θα καταθέσει στην κυβέρνηση σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμού της ασφάλισης θα είναι εξ’ ολοκλήρου διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν μετά την ανασύνταξη της κυβέρνησης στην ΔΕΘ.
Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει επικεντρώνονται στην ασφάλιση κατοικίας και επιχειρήσεων με βάση το κέλευσμα του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων προκειμένου να επιμεριστεί το κόστος των αποζημιώσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΑΕΕ πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είχε θέσει ως θέμα την κατάργηση του φόρου 15% επί των ασφαλίστρωνμ ώστε να μειωθεί η τιμή του ασφαλίστρου και το θέμα των φορολογικών κινήτρων.
Πορεία ασφαλίστρων
Με δεδομένο τις διεθνείς τάσεις στο τομέα της αντασφάλισης και τις ζημιές που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από τις φυσικές καταστροφές αναμένονται σύμφωνα με πηγές του IW.gr αυξήσεις στα ασφάλιστρα περιουσίας ανάλογα με την περίπτωση.
Σύμφωνα επίσης με τις τελευταίες πληροφορίες οι ζημιές ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 600-700 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για αποζημιώσεις ρεκόρ στα χρονικά της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς.