Διάλογος κυβέρνησης με ΕΑΕΕ για την υποχρωτικότητα στην ασφάλιση

της Ελενας Ερμείδου

Το πράσινο φως άναψε στην ΔΕΘ η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις με την ΕΑΕΕ για την διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου που θα ορίζει την υποχρεωτικότητα των επιχειρήσεων και των κατοικιών στην ασφάλιση για κινδύνους φυσικών καταστροφών.

Ο στόχος των συζητήσεων θα είναι ο μετριασμός των επιπτώσεων μέσω μέτρων πρόληψης τέτοιων φαινομένων και η ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού μέσω συγκρότησης ενός κρατικού μηχανισμού αποζημιώσεων στον οποίον θα συμμετέχει το κράτος και οι ασφαλιστικέςμ ενδεχομένως και αντασφαλιστικές για να διαμοιραστούν επακριβώς οι αποζημιώσεις για φαινόμενα φυσικών καταστροφών.

Τι συζήτησε το IW.gr στην Υδρα πάνω στο θέμα αυτό

Σύμφωνα πρόσφατες συζητήσεις που είχαν γίνει στο περιθώριο της Συνάντησης των (αντ)ασφαλιστών τον περασμένο Μάϊο στην ΥΔΡΑ και τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το IW.gr, οι ασφαλιστές προκρίνουν φοροαπαλλαγές, προκειμένου να δοθεί το κίνητρο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ασφαλιστούν και παράλληλα ζητούν την απαλλαγή του φόρου των ασφαλίστρων 15% από τα ασφάλιστρα.

Τα πρώτα βήματα 

Στο σχεδιασμό του νέου σχήματος ασφάλισης κατοικιών  με την συμμετοχή του κράτους αναμένεται να οριστεί το ποσοστό συμμετοχής του κράτους, ενώ θα ληφθούν υπ’ όψιν θέματα που έχουν να κάνουν με κτίρια που φέρουν παρανομίες, με κτίρια που έχουν, μεταξύ άλλων ανεγερθεί με παλαιότερους οικονομικούς κανονισμούς, θέματα στατικότητας κτλ.

Το πιο δαπανηρό συμβάν στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδας και της ασφαλιστικής αγοράς

Υπενθυμίζεται ότι η ασφάλιση των κατοικιών στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 15% με τον τυφώνα Daniel να είναι το πλέον πιο ακριβό συμβάν φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα.

Το συνολικό οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών από το πέρασμα του θα αποβεί μεταξύ άλλων και το ακριβότερο συμβάν στην ιστορία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες το κόστος των αποζημιώσεων, έχοντας ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες καταγραφής των συμβάντων από τα 250-300 εκατομμύρια, ενδεχομένων με την ολοκλήρωση της καταγραφής των περιστατικών να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*