MetLife Alico ΑΕΔΑΚ: Ευκαιρίες ανάπτυξης στην αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων

Η ελληνική αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια σημαντική μείωση στο ενεργητικό της, λόγω της σημαντικής πτώσης στις τιμές των ελληνικών αξιών (μετοχές και ομόλογα), αλλά και της ουσιαστικής συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων. Η έλλειψη σταθερότητας στην οικονομική ζωή της χώρας αποτελεί έναν ακόμη βασικό ανασχετικό παράγοντα για την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στον θεσμό των Α/Κ. Σε κάθε δύσκολη συγκυρία όμως υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τις εταιρείες του χώρου. 

Η ελληνική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων ποτέ άλλοτε δεν διέθετε μία τόσο ευρεία γκάμα προϊόντων  για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών των ελλήνων. Ο επενδυτής μπορεί να αποκτήσει έκθεση απευθείας ή μέσω του ασφαλιστικού του προϊόντος σε κάθε κατηγορία ενεργητικού (μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα, διαθέσιμα) και σε όποια γεωγραφική περιοχή (Ευρώπη, Αμερική, αναδυόμενες αγορές) επιθυμεί. Το μόνο είδος επενδυτή που δεν θα μπορούσε πρακτικά να εξυπηρετήσει ένα Α/Κ είναι ο επενδυτής υψηλής συχνότητας (high frequency trader), αν και τα διαπραγματεύσιμα A/K (exchange traded funds – ETF) έρχονται να καλύψουν και αυτή την ανάγκη.  

Το αν μία επένδυση είναι συμφέρουσα ή όχι είναι συνάρτηση του προφίλ του επενδυτή, της αποστροφής του στον επενδυτικό κίνδυνο και των προσδοκιών του για την κατηγορία ενεργητικού στην οποία επενδύει. Η τελευταία δεκαετία με τις έντονες διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων κατέρριψε την πεποίθηση ότι μακροχρόνια ο επενδυτής είναι σχεδόν πάντα κερδισμένος και δημιούργησε την ανάγκη για πιο ενεργή διαχείριση στα επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα. Ενώ η κατηγορία του Α/Κ κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στις μετέπειτα αποδόσεις του χαρτοφυλακίου, ο επενδυτής θα πρέπει να αναζητά τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος  (ιστορικές αποδόσεις, διακυμάνσεις, ανάλυση χαρτοφυλακίου κα.) στο οποίο επενδύει. Στον βαθμό που ο ίδιος δεν μπορεί να το πράξει, ο πιστοποιημένος πωλητής Α/Κ μπορεί να συνδράμει.