Η σημασία της ομαδικής ασφάλισης

Του Γιώργου Κώτσαλου, Deputy Manager Corporate Sales, MetLife Alico

Η Ομαδική Ασφάλιση είναι ένας ώριμος και δοκιμασμένος θεσμός με ιστορία και εμπειρία 50 ετών, προσαρμοζόμενος, αυτορυθμιζόμενος και διαρκώς βελτιούμενος, που προστατεύει την «καρδιά» της επιχειρηματικής δράσης, το Ανθρώπινο Δυναμικό. Σήμερα κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου και αριθμού προσωπικού, αναγνωρίζει την αξία των ομαδικών προγραμμάτων ως πρωταγωνιστικό εργαλείο δημιουργίας Εταιρικής Κουλτούρας, ενίσχυσης του Κοινωνικού Προσώπου της Εταιρίας και αύξησης της παραγωγικότητας.

Σε μια δύσκολη εποχή οικονομικής ανασφάλειας και συρρίκνωσης των Κοινωνικών παροχών, η Ομαδική ασφάλιση αποτελεί, από τη σκοπιά τόσο του Εργοδότη όσο και του Εργαζόμενου, ισχυρό ανάχωμα στο κλίμα των περικοπών.

Απαιτώντας μηδενική ή ιδιαίτερα προσιτή συμμετοχή από τον εργαζόμενο, παρέχει  οικονομική στήριξη και ουσιαστική βοήθεια στον ίδιο και την οικογένεια του στις ακόλουθες βασικές περιοχές:

• Αναβαθμίζει και συμπληρώνει σημαντικά  τις παροχές της κοινωνικής ασφάλισης και  αποτελεί έμμεση αύξηση του εισοδήματος (παροχές υγείας).
 
• Λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας στα αγαπημένα πρόσωπα των εργαζόμενων προσφέροντας οικονομική βοήθεια σε δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις (παροχές ζωής και ατυχήματος).

• Ενισχύει το συνταξιοδοτικό του εισόδημα, τονώνει την αξιοπρέπεια και εξασφαλίζει οικονομική αυτάρκεια στη δεύτερη πράξη της ζωής του (συνταξιοδοτικές παροχές).

Οι επιχειρήσεις σήμερα καλούνται να επιδείξουν την εταιρική – κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, βρίσκοντας λύσεις οι οποίες θα μειώσουν σημαντικά το αίσθημα της ανασφάλειας. Εταιρίες με εγκατεστημένες παροχές Ομαδικής Ασφάλισης παρέχουν, συνήθως για το σύνολο του προσωπικού τους, καλύψεις Ζωής, Υγείας και Σύνταξης, προσαρμοσμένες στις οικονομικές ανάγκες και επίπεδο διαβίωσης του κάθε εργαζόμενου. Επιχειρήσεις που μέχρι χθες δεν προσέφεραν αυτές τις παροχές, δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των ανώτερων στελεχών και, μέσω σύγχρονου σχεδιασμού, επεκτείνουν τα προγράμματα και για το υπόλοιπο προσωπικό, με χρηματοδότηση είτε μέσω του εργοδοτικού προϋπολογισμού ή μέσω εθελοντικών προγραμμάτων.

Η παροχή προγραμμάτων Ζωής, Υγείας και Σύνταξης αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της επιχείρησης για το ανθρώπινο δυναμικό. Αποτελεί τη βάση των καλών και ανταποδοτικών σχέσεων, προσφέρει ασφάλεια, ηρεμία ψυχής και συντελεί στο καλό και παραγωγικό εργασιακό κλίμα. Ενδυναμώνει την αφοσίωση  και την αποδοτικότητα του προσωπικού, που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων κάθε εταιρίας.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από την επιμονή των εταιριών για διατήρηση των ομαδικών προγραμμάτων, καθώς και από πρόσφατες έρευνες που κατατάσσουν την Ομαδική Ασφάλιση σήμερα ως Νο. 1 πιο επιθυμητή παροχή των εργαζομένων.

Η MetLife Alico με τοπική παρουσία σχεδόν 50 χρόνια, με την εμπειρία από την εξυπηρέτηση περισσότερων από 1450 κορυφαίων Ελληνικών και Πολυεθνικών επιχειρήσεων και τη διαχρονικά ισχυρή οικονομική της θέση, πρωταγωνιστεί με υπευθυνότητα στον κλάδο και έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους στον σχεδιασμό τέτοιων επιχειρηματικών λύσεων, στο διαρκή εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της προς την Εταιρία και τον Εργαζόμενο και στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση των Ομαδικών Προγραμμάτων.