«Κατά μέτωπο» επίθεση στην Ευρώπη εξαπολύουν οι κερδοσκόποι

Η εβδομάδα ξεκίνησε πολύ αρνητικά με το επενδυτικό συναίσθημα να δέχεται βαρύτατο πλήγμα. Το άνοιγμα των αγορών την Κυριακή το βράδυ ήταν έντονα πτωτικό αλλά οι πιέσεις εντάθηκαν με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, όπου και οι περισσότερες ισοτιμίες, τα εμπορεύματα και οι δείκτες, σημείωσαν χαμηλά ημέρας.

Φυσικά, ο μεγαλύτερος λόγος για την εικόνα που παρατηρείται στις αγορές, δεν είναι άλλος από την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι κερδοσκόποι αρχικά στην Ισπανία και ύστερα στην Ιταλία. Η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου ξεπέρασε το 7,50% που αποτελεί ιστορικό υψηλό ενώ ο IBEX 35 έφθασε να χάνει πάνω από 5,00%.

Το κλίμα επιδεινώθηκε ραγδαία αφού υπήρξαν δημοσιεύματα ότι εκτός από τη Βαλένθια, ένα πλήθος περιφερειών θα ζητούσαν κυβερνητική στήριξη. Πλέον οι επενδυτές αλλά και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα πρέπει να προετοιμάζονται για μια συνολική διάσωση της Ισπανίας, με τον ισπανικό τραπεζικό κλάδονα είναι σε άθλια κατάσταση.

Προβλήματα όμως θα αντιμετωπίσει σχετικά γρήγορα και η Ιταλία, που βλέπει και το δικό της κόστος δανεισμού για δέκα έτη, να κινείται στο 6,35%.

Το ευρώ, έχασε το 1,2100 αν και στη συνέχεια κατάφερε να κινηθεί και πάλι πάνω από αυτό. Η εβδομάδα αυτή θα είναι πολύ κρίσιμη και όλα δείχνουν ότι οι πιέσεις θα ενταθούν και θα οδηγήσουν σε ασφυξία τόσο την Ισπανία όσο και την Ιταλία. Το ευρώ έχει μόνο μια σημαντική στήριξη και αυτή εντοπίζεται στο 1,1875 που είναι το χαμηλό του 2010.