Η τριπλή απειλή για τις ασφαλιστικές Περιουσίας και Ατυχημάτων

της Ελενας Ερμείδου

Τριπλή απειλή για τις ασφαλιστικές Περιουσίας και Ατυχημάτων συνιστά: οι απώλειες που καταγράφονται από τις φυσικές καταστροφές, ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος αντασφάλισης.  Μαζί οι τρεις αυτοί παράγοντες πιέζουν ασφυκτικά τις ασφαλιστικές, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Alirt

Και, ενώ οι ασφαλιστικές κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να αναχαιτίσουν και εξουδετερώσουν  τις τάσεις αυτές μέσω αυστηρού και στοχευμένου και σταθμισμένου ανά τον κίνδυνο underwriting, αύξησης των τιμών των ασφαλίστρων, αυστηρότερων όρων και προϋποθέσεων, μέχρι και κλείσιμο εντελώς των ορίων ασφάλισης για ορισμένες περιπτώσεις, ο κίνδυνος παραμένει για τις ασφαλιστικές Περιουσίας παραμένει.

Κατά την Alirt υπάρχουν τρόποι που οι ασφαλιστικές Περιουσίας και οι διανομείς μπορούν να εστιάσουν για να αντιμετωπίσουν τα απανωτά αυτά προβλήματα που δυσχεραίνουν την λειτουργία τους.

Τι προτείνει

Γεωγραφική διαφοροποίηση και ανάληψη κινδύνων ανά περίπτωση

Μελέτη του μεγέθους και των δυνατοτήτων της μητρικής της ασφαλιστικής

Καθιέρωση μέτρησης και αξιολόγησης των ζημιών ανά τρίμηνο, όπως είναι οι αναλογίες ζημιών που καταγράφηκαν ή οι ζημιές που δηλώθηκαν ανά έτος.

Αύξηση των αποθεματικών σε προγενέστερο των δηλωθεισών απωλειών, στάδιο.

Εκτίμηση της λειτουργικής κερδοφορίας, ειδικότερα αν οι λειτουργικές ζημιές έχουν αρχίσει να αυξάνονται και διευρύνονται.

Εκτίμηση του δείκτη κεφαλαίων υπολογισμένων ανά τον κίνδυνο, ειδικά των δεικτών εκείνων που προσεγγίζουν τα επίπεδα που ορίζουν οι κανονιστικές αρχές.

Επί πλέον ένα ακόμα σημείο που απασχολεί σοβαρά τους αναλυτές της ασφάλισης πιστώσεων είναι: η ταχεία αντιμετώπιση και διαχείριση των ζημιών που διαβρώνουν τους ισολογισμούς των με άμεση αύξηση των ασφαλίστρων.