Οι τάσεις για ρίσκο και το αμερικανικό ΑΕΠ στο προσκήνιο

του John Kicklighter, Currency Strategist της FXCM

Το κλείσιμο της Παρασκευής έφερε μια αισιοδοξία για το δολάριο. Η αποστροφή για ανάληψη ρίσκου επέστρεψε και το ευρώ ξεπουλήθηκε. Ο δείκτης δολαρίου Dow Jones FXCM Dollar Index σημείωσε άνοδο 0,5% και κάλυψε τις απώλειες 155 pips οι οποίες είχαν προηγηθεί. Ωστόσο σε αυτά τα επίπεδα δεν μπορούμε να διακρίνουμε εάν πρόκειται για διόρθωση ή για αντιστροφή της τάσης. Όσον αφορά το δείκτη δολαρίου και τον S&P 500, δυο μετρητές της τάσης για ρίσκο, η πρόσφατη κίνηση είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική διόρθωση από τα επίπεδα που είχαν βρεθεί. Οι πιθανότητες για να δούμε νέα υψηλά για το δολάριο και μαζική αποστροφή στο ρίσκο, δείχνουν να είναι χαμηλές. Από την άλλη, το ευρώ δέχεται σημαντικές πιέσεις και πλέον απειλεί να διασπάσει κρίσιμα τεχνικά στοιχεία στήριξης. Το δολάριο κινείται σε νέα πολύμηνα υψηλά και μια διάσπαση θα μας οδηγήσει σε σημαντικά κέρδη.

Με το δολάριο να έχει δεχθεί σημαντικές εισροές κεφαλαίων, υπάρχει ένας άμεσος κίνδυνος με το άνοιγμα της εβδομάδας να δούμε την ενίσχυση των εισροών κεφαλαίων προς το δολάριο. Οι φόβοι ότι οι προσπάθειες περιορισμού της κρίσης θα αποτύχουν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη σπίθα για την αύξηση της μεταβλητότητας η οποία βρίσκεται σε χαμηλά πέντε ετών, ενώ την ίδια ώρα τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται. Τους προηγούμενους δυο μήνες ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει μια σταθερή τάση αφού υπήρξαν πάρα πολλά γεγονότα και οι επενδυτές ανέμεναν μια σειρά αποφάσεων από τους ευρωπαίους ηγέτες αλλά και από τη Fed. Με τον Bernanke να είναι απρόθυμος για ένα QE3 και με τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών να δείχνουν το που φθάνει η θέλησή τους για την επίλυση των προβλημάτων της Ευρώπης, υπάρχει αμφιβολία για το αν μπορούν να προσφέρουν οποιαδήποτε λύση σε επόμενες συναντήσεις. Στο μεταξύ, το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου για την Αμερική θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Η ανακοίνωση θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη κίνηση και αν υπάρξει κάποια έκπληξη θα μπορούσε να καθορίσει και την τάση της αγοράς.

Το ευρώ δέχεται πιέσεις μετά την έγκριση της συμφωνίας για την Ισπανία
Το ευρώ ήταν το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση την Παρασκευή, μια ημέρα κατά την οποία οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν σημαντική πρόοδο και ενέκριναν το πακέτο βοήθειας της Ισπανίας. Οι απροσδόκητες ειδήσεις αποτέλεσαν την αιτία για τις μεγάλες πιέσεις στο ευρώ. Η απόφαση για τη βοήθεια στην Ισπανία είχε ήδη εγκριθεί και η ανακοίνωση έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης, δεν υπήρξαν για μια ακόμα φορά πληροφορίες σχετικά με τη βοήθεια αυτή. Ακόμα χειρότερα φαίνεται ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να αναλάβουν ζημιές στα χαρτοφυλάκιά τους (κούρεμα). Επίσης, ο οίκος Egan Jones υποβάθμισε την Ισπανία σε CCC+ ενώ η Βαλένθια ζήτησε βοήθεια διάσωσης από την κεντρική κυβέρνηση. Μια πλήρης διάσωση δείχνει αναπόφευκτη και το ευρώ κινείται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Σχόλιο DailyFX.gr: Αυτή την ώρα οι αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις αφού το επιτόκιο του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου, σημειώνει άνοδο 2,84% στο 7,47% και κάνει την πλήρη διάσωση της Ισπανίας να φαντάζει άμεση και αναπόφευκτη επιλογή.