ABI: Η εφαρμογή της Solvency II θα καθυστερήσει

Περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή της οδηγίας Solvency II είναι πιθανό να υπάρξει, σύμφωνα με δημοσίευμα των Insurance Times που αναφέρεται στην τριμερή συνάντηση μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βασικό αντικείμενο να συμφωνηθεί το περιεχόμενο του Omnibus II, που περιλαμβάνει αλλαγές για την οδηγία.

Ο Hugh Savill, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Ασφαλιστών (ABI), δήλωσε: «είμαστε απογοητευμένοι που, παρά τις συνεχείς προσπάθειες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν υπήρξε συμφωνία στην τριμερή συνάντηση για τη Φερεγγυότητα II. Η καθυστέρηση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων με την ασφαλιστική αγορά ούτε αποτέλεσε αίτημα των ασφαλιστών. Πάντως η απόφαση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της οδηγίας».
Οι νέοι κανόνες, που προβλέπουν αυξημένη κεφαλαιακή επάρκεια για τις ασφαλιστικές εταιρείες, πρόκειται να εφαρμοστούν πλήρως από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2014, ένα χρόνο αργότερα από τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η ΑΒΙ έχει ασκήσει πιέσεις ώστε να καταργηθεί η απαίτηση οι ασφαλιστές να λαμβάνουν υπόψη τους τη μεταβλητότητα της αγοράς, στην οποία δεν είναι εκτεθειμένοι κατά τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων. 

Εάν η ασφαλιστική αγορά δεν καταφέρει να πείσει για την αναγκαιότητα αλλαγών στην οδηγία, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να κατέχουν συνολικά επιπλέον κεφάλαιο ύψους 50 δισ. λιρών.

 Η τριμερής συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των τριών αρχών αναμενόταν να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα με τις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι η πρώτη ευκαιρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει επί του τελικού κειμένου τη Φερεγγυότητα ΙΙ, όταν συμφωνηθεί, θα είναι τον Οκτώβριο.