Αποζημιώσεις 12 δις δολ. στο πρώτο εξάμηνο του 2012 για φυσικές καταστροφές

Ήπια φυσικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, δίνοντας τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να πάρουν μια ανάσα από τις μεγάλες αποζημιώσεις του 2011. Κατά το έτος που πέρασε, η ασφαλιστική αγορά κατέβαλε για τους σεισμούς, τις πλημμύρες και τους τυφώνες που σημειώθηκαν σε όλο τον πλανήτη 116 δισ. δολ. σε αποζημιώσεις, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, λόγω της ήπιας μορφής με την οποία σημειώθηκαν τα φυσικά φαινόμενα, οι ασφαλισμένες απώλειες άγγιξαν τα 12 δισ. δολ., ποσό που βρίσκεται μάλιστα κάτω από το μέσο όρο των αποζημιώσεων της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με έκθεση της Munich Re, οι πραγματικές απώλειες που προκάλεσαν τα καταστροφικά φαινόμενα ανά τον κόσμο, αγγίζουν τα 26 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ αφορούν σε ασφαλισμένες απώλειες.
Το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων σχετίζεται με φυσικά φαινόμενα, όπως τυφώνες και καταιγίδες, που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, από τα 12 δισ. ευρώ των ασφαλισμένων απωλειών, το 85%, τα 10 δισ. ευρώ είναι αποζημιώσεις για τις ΗΠΑ.

Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με φθορές από καταιγίδες, ανεμοστρόβιλους και φωτιά. Όπως αναφέρει η έκθεση, αν και οι ζημιές το χειμώνα του 2012 ήταν περιορισμένες σε μέγεθος, οι λίγες βροχοπτώσεις την άνοιξη οδήγησαν σε παρατεταμένη ξηρασία το καλοκαίρι. Οι μετεωρολογικές αρχές αναφέρουν ότι πρόκειται για το θερμότερο καλοκαίρι από τα τέλη του περασμένου αιώνα. Από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει, έχουν καεί περίπου 1,7 εκατ. στρέμματα, ενώ η πυρκαγιά που ξέσπασε στο φαράγγι Waldo θεωρείται η πιο καταστροφική φωτιά που έχει σημειωθεί ποτέ στο Κολοράντο.
Από τις 2 έως και τις 4 Μαρτίου τυφώνες διέσχισαν διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, προκαλώντας φθορές σε 180.000 κτήρια και δημιουργώντας 2,4 δισ. δολ. ασφαλισμένες απώλειες στο Οχάιο και το Τενεσί, ενώ στο μετρό του Σαιντ Λούις προκάλεσαν 200.000 αιτήσεις για αποζημιώσεις και 1 δισ. δολ. ζημίες.

Ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει την εντονότερη φάση της περιόδου των τυφώνων, αλλά παραδόξως, πρώιμα εκδηλώθηκαν δύο τροπικές καταιγίδες που σημειώθηκαν πριν από τον Ιούνιο του 2012, την εποχή του Ατλαντικού, προκαλώντας 50 εκατ. δολ. σε ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Ernest Rauch, επικεφαλής του Corporate Climate Center της Munich Re, περίπου 450 σημαντικά φυσικά φαινόμενα προκάλεσαν ζημία 26 δισ. δολ. Το πιο καταστροφικό γεγονός ήταν το κύμα ψύχους στην Ανατολική Ευρώπη, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 745 ανθρώπους. Άλλα σημαντικά φαινόμενα ήταν η χιονοστιβάδα στο Αφγανιστάν, η θύελλα Andrea και ο σεισμός στην Ιταλία. 

Το επίπεδο ασφαλισμένων ζημιών στο εξάμηνο ήταν ωστόσο ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, που είναι στα 19,2 δισ. δολ.

Ο κ. Robert Hartwig, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Ασφάλισης, αναφέρει ότι το 2011, «οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ασφάλιση κατοικίας κατέβαλαν 1,24 δολ. για κάθε 1 δολ. που κέρδισαν στα ασφάλιστρα, και υπέστησαν ζημίες ύψους 36,5 δισ. δολ. Οι απώλειες όμως αυτές εξισορροπούνται κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».