Δ. Γαβαλάκης: Ο αθλητής του «στίβου» της διαμεσολάβησης

Μέσα από μια σταθερή επαγγελματική πορεία, χωρίς πολλές αλλαγές και «βίαιες» μετακινήσεις μετεγγραφών, ο πρόεδρος – σήμερα – της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, ανήκει στους «πρωταγωνιστές» του κλάδου, λόγω της συμμετοχής του στα «κοινά» στα οποία και εμμένει, δηλώνοντας αποφασισμένος να στηρίξει την αναβάθμιση του επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και τη μετάβασή του στη νέα εποχή.

Ο Δημήτρης γεννήθηκε στην Αθήνα, στο Κουκάκι, και όπως πολλές άλλες περιπτώσεις ανθρώπων, στα παιδικά του χρόνια δεν είχε σκεφτεί ούτε τη δουλειά που θα έκανε ούτε φυσικά, πολύ περισσότερο, ότι θα αναλάμβανε και τη συνδικαλιστική εκπροσώπησή της. 

Η κλίση του ήταν ο αθλητισμός και ίσως από τα μόνιμα και μοναδικά όνειρά του. Ως αθλητής στίβου κέρδισε διακρίσεις στο στίβο που τόσο αγαπούσε. Και αυτό του έδωσε δυνάμεις για τη συνέχεια.

 Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια με την επιθυμία και την προσδοκία ότι θα κάνει μια ζωή προπόνηση και θα πετυχαίνει ολοένα και καλύτερες επιδόσεις. 

Γόνος επιχειρηματικής οικογένειας, είχε πάρει το τεχνοκρατικό στοιχείο και φυσικά είχε και το μυαλό του στις σπουδές. Τελειώνοντας το σχολείο, πέρασε στα ΤΕΙ, στο τμήμα της Τεχνολογίας Τροφίμων. Παράλληλα αναζητούσε να εργαστεί.
Ο πρώτος δρόμος άνοιξε μέσα από μια «τυφλή» αγγελία, εκείνες δηλαδή που υπόσχονται καριέρα, προοπτική και καλό μισθό, χωρίς να αναφέρουν πολλές λεπτομέρειες. 

Την ακολούθησε και διαπίστωσε ότι πίσω της ήταν η γνωστή πολυεθνική εταιρεία Alico. Έκλεισε ραντεβού και πέρασε συνέντευξη εγκαινιάζοντας την πρώτη του γνωριμία με την ασφαλιστική αγορά από τον κ. Μιχάλη Πιατόπουλο.
Συμφώνησε να ξεκινήσει να δουλεύει, οπότε έπρεπε να εκπαιδευτεί. Η πρώτη ημέρα εκπαίδευσης, τα όσα άκουσε και με τον οργανωμένο τρόπο που τα άκουσε από τον κ. Πιατόπουλο τον γοήτευσαν τόσο – όπως αναφέρει ο ίδιος – ώστε είπε «θέλω να γίνω σαν αυτόν». 

Η αρχή έγινε και ο Δημήτρης έμεινε στην εταιρεία 5 χρόνια ασκώντας το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου. Στη συνέχεια η αλλαγή ήταν απαραίτητη. Πήγε στην Commercial Union Life, αναλαμβάνοντας διευθυντής ομάδας. Η ανάπτυξή του ήταν γρήγορη και μέσα σε τρία χρόνια ανέλαβε νέο ρόλο ως διευθυντής υποκαταστήματος. Εργάστηκε συστηματικά και με σθένος, με αποτέλεσμα να γίνει το 1ο υποκατάστημα της εταιρείας σε εισπράξεις χαρτοφυλακίου ζωής. Ωστόσο, μετά από περίπου 15 χρόνια ως Συντονιστής στην Commercial Value, ήρθε το τέλος αυτής της δραστηριότητας, καθώς η εταιρεία έκλεισε το Φεβρουάριο του 2010. 

Ο Δημήτρης, από την περίοδο που είχαν εμφανιστεί τα πρώτα «σύννεφα» στην Commercial, ασχολήθηκε με το συνδικαλισμό. Το 2009 ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΣΑΣ, αρχικά ως ταμίας και μετά ως αντιπρόεδρος. Από το Δεκέμβριο του 2011 είχε την προεδρεία του ΠΣΣΑΣ και ταυτόχρονα από τις αρχές του 2012 την προεδρεία της ΕΑΔΕ. 

Κάπως έτσι αυθόρμητα, χωρίς σχέδιο, όπως πήγαινε το «κύμα», ταυτίστηκε με την εκπροσώπηση του κλάδου των διαμεσολαβητών. Μια μόνιμη σχέση με πολλές προοπτικές, καθώς ο κ. Γαβαλάκης θεωρεί ότι ο κλάδος του σήμερα χρειάζεται σημαντική υποστήριξη για να προχωρήσει και να κάνει τη «διαφορά». 

Πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές ανεπάρκειες που πρέπει να διορθωθούν, πέρα από τα μεγάλα ανοιχτά θέματα, όπως για παράδειγμα αυτή του νόμου περί αναδοχής χαρτοφυλακίων σε περίπτωση που κλείσει κάποια εταιρεία ζωής. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει να τρέχει…