back to top
14.6 C
Athens
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2026

Ασφαλιστικές προτεραιότητες

της Ελενας Ερμείδου

Ενα πολύ σοβαρό θέμα αφήνουμε πίσω, πηγαίνοντας για διακοπές:

- Advertisement -

Το θέμα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής. Ενα θέμα που συζητείται επί χρόνια και, ενώ τα συμβάντα των καταστροφών αυξάνονται σε πλήθος και ένταση, η Πολιτεία και τα υπουργεία παραμένουν θεατές, αντιμετωπίζοντας τα με επιδόματα. Τα επιδόματα δεν “γιατρεύουν” στην περίπτωση αυτή, δεν κλείνουν, ανοίγουν περισσότερο την “πληγή”.

Εγιναν απανωτά λάθη στο θέμα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών και της ασφάλισης περιουσίας. Οι πρώην συντάκτες του νομοσχεδίου περί ασφάλισης φυσικών καταστροφών δεν κατάλαβαν ότι η ασφάλιση αναφέρεται σε κινδύνους που με βεβαιότητα γνωρίζει ότι θα συμβούν, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος των κινδύνων αυτών, την ένταση των κινδύνων και τον ακριβή χρόνο.

- Advertisement -

Η Ελλάδα σήμερα βάλεται από θεομηνίες, φωτιές, σεισμούς, πλημμύρες και είναι παντελώς ανασφάλιστη. Κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, άνθρωποι.

Τα ξενοδοχεία στην Ρόδο μετά τις απανωτές ακυρώσεις πτήσεων βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού μετά τις απανωτές ακυρώσεις πτήσεων από Βρετανία, και Γερμανία. Οι τουριστικοί πράκτοες ανακοίνωσαν πως μέχρι και τις 10 Αυγούστου έκοψαν πτήσεις.

Τα επιδόματα και οι αναστολές θέσεων εργασίας, όπως και η συγκεκριμένη χρονική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κανέναν δεν ωφελεί. Πλήττει στην πραγματικότητα και τις επιχειρήσεις, και τους εργαζόμενους και το κράτος. Κανένας επιχειρηματίες ή εργαζόμενος δεν μπορεί να λειτουργήσει παίρνοντας επιδόματα των 500 ευρώ. Ο επιχειρησιακός κίνδυνος αυξάνεται, τουναντίον, αντί να μειώνεται.

Η ασφάλιση περιουσίας είναι προτεραιότητα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργού, και να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή επάρκεια κεφαλαίων.

Ενα σύγχρονο κράτος δεν μπορεί να στηρίζει την λειτουργία του σε επιδόματα και στην ελπίδα ότι δεν θα συμβεί ή αν συμβεί θα αποζημιώνει με επιδόματα. Η οριζόντια ασφάλιση περιουσίας όχι μόνο θα διασφάλιζε τις περιουσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων, θα διασφάλιζε επίσης και πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Η στήλη το έχει γράψει πολλάκις, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ολα τα μέρη το γνωρίζουν. Σε όλους έχει συμβεί μία μεγάλη ανασφάλιστη ζημιά.

Ποιος ο λόγος να χάνονται περιουσίες;

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για απόφαση της ΑΑΔΕ

Αναφορικά με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και την πράξη διοικητικού / διορθωτικού προσδιορισμού φόρου

Ασφάλιση: Ο αθέατος μοχλός σταθερότητας σε έναν κόσμο ρίσκου

Η Ελλάδα παραμένει «αυτασφαλισμένη» απέναντι στους κινδύνους – και η ώρα να δράσουμε είναι τώρα

Το νέο κυπριακό φορολογικό σύστημα στη 2η Σύνοδο «Επιχειρηματικές Παρουσιάσεις Κύπρου στην Ελλάδα»

Εκδήλωση στις 6/3 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη της Αθήνας, με κύριο ομιλητή τον Έφορο Φορολογίας Σωτήρη Α. Μαρκίδη

Αύξηση 4,8% σε κατοικίες ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα-σεισμό καταγράφηκε το γ΄ 3μηνο 2025

Η σχετική μελέτη της ΕΑΕΕ δείχνει ότι σταδιακά τα συμβόλαια περιουσίας εμπλουτίζονται με το σύνολο των καλύψεων που προβλέπει ο νόμος

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφαλίσεις ζωής: Πτώση στα υπό διαχείριση κεφάλαια, αύξηση σε UL και αναβαλλόμενες παροχές πρώην υπαλλήλων

Το 82% των υπό διαχείριση κεφαλαίων –μαθηματικά αποθέματα– προήλθε από τις ατομικές ασφαλίσεις

Greek Risk Management Awards 2026: Ξεκίνησε η ψηφοφορία κοινού και Κριτικής Επιτροπής

Η τελετή απονομής των #grma26 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Ψηφίστε τους καλύτερους έως τις 27 Μαρτίου

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

Ε. Puls, HDI Global: «Δημιουργώντας έναν οργανισμό που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτείται από την ΤΝ»

Ο CEO της εταιρείας παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του 2025 και την ευρύτερη στρατηγική της

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλίσεις ζωής: Πτώση στα υπό διαχείριση κεφάλαια, αύξηση σε UL και αναβαλλόμενες παροχές πρώην υπαλλήλων

Το 82% των υπό διαχείριση κεφαλαίων –μαθηματικά αποθέματα– προήλθε από τις ατομικές ασφαλίσεις

Στα 920 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Η αύξηση παρασύρει ανοδικά μια σειρά από μεγέθη, όπως οι τριετίες, τα επιδόματα ανεργίας και γάμου, καθώς και τα μισθολογικά κλιμάκια στο Δημόσιο

Νέα εκπροσώπηση του ΠΣΕ στο ΔΣ της Export Credit Greece με έμφαση στις εξαγωγικές ασφαλίσεις

Ο κ. Καλαμπόκης τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των εργαλείων ασφάλισης και χρηματοδότησης

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Σωστή η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά να δούμε και πώς θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα»

Για συνεχή επιβάρυνση των μικρομεσαίων και μάλιστα ενώ οι συνέπειες του πολέμου στη Μ. Ανατολή πλήττουν την κατανάλωση κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Bronze βραβείο αυτοματοποίησης διαδικασιών απέσπασε η Designia Insurance Brokers

Ά. Τρύφων: «Η ψηφιακή αναβάθμιση υποστηρίζει τη συνεργασία με τους εταίρους μας και ταυτόχρονα βελτιώνει την καθημερινότητα των εργαζομένων μας»