Δεν υπάρχει ανοχή…

Η νέα κυβέρνηση παίζει ένα μεγάλο στοίχημα. Αυτό της ανοχής του ελληνικού λαού η οποία –ανοχή- σήμερα δεν υπάρχει καθώς και τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό σημείο και οι πολίτες είναι εξαντλημένοι. Δε μπορεί να περιμένει κανείς και τίποτε. Η οικονομία απαιτεί γρήγορα βήματα, οι συνταξιούχοι απαιτούν ανθρώπινο επίπεδο διαβίωσης, οι εργαζόμενοι απαιτούν μισθούς ικανούς για να τους ζήσουν, οι επιχειρηματίες απαιτούν να δημιουργηθεί ευνοικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και τα συμφέροντα κάθε λογής απαιτούν –και αυτά- τη δική τους μερίδα από τις εξελίξεις. 

 Η νέα κυβέρνηση τι μπορεί να κάνει; Μάλλον μόνο να διαχειριστεί με επάρκεια το παρόν, να κρατήσει ισορροπίες και να λάβει μέτρα για την καθημερινότητα του πολίτη και κάποια βασικά μεταρρυθμιστικά για να δημιουργήσει υποδομές. 

Δηλαδή θα μπορούσε να δώσει βάρος στην εξυπηρέτηση που παρέχει το δημόσιο στους πολίτες, να άρει πλήρως την γραφειοκρατία, να προάγει την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών και όλα αυτά για να σταματήσει η ατελείωτη ταλαιπωρία που υποβάλλει το σύστημα συμφερόντων -διαφθορα δημοσίου- τους πολίτες. Θα μπορούσε επίσης να φτιάξει τις συγκοινωνίες, να βάλει ελεγκτές, να μεριμνήσει για την καθαριότητα –σε συνεργασία με τους δήμους- να ασχολήθεί με το περιβάλλον. Απλά και καθημερινά. 

Από την άλλη μπορεί να τρέξει τις αποκρατικοποιήσεις και να ανοίξει τις πόρτες στους επενδυτές που χρόνια περιμένουν. Φαίνονται πολλά; Μάλλον βουνό διότι πρέπει να γίνουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δύο, τριών ή τεσσάρων μηνών. Διότι διαφορετικά δε θα μπορέσει να αποδείξει -η κυβέρνηση- ότι παράγει έργο, δε θα μπορέσει να πείσει ότι κυβερνά. Και τι σημαίνει να κυβερνά; Ότι οφείλει να φθάσει το καράβι σε συνεργασία με τους εταίρους σε ένα σωστό προορισμό τον οποίο και γνωρίζουμε και μέσα από τις διαδικασίες που επίσης γνωρίζουμε. Και για να μην εμπλακούμε στις σκέψεις των δόσεων της τρόικας και των άλλων γνωστών παραμέτρων θα μιλήσουμε απλά: η κυβέρνηση εκτός αυτών, πρέπει να κάνει τη χώρα και ευρώπαική.