Ανάχωμα στην πτώση της παραγωγής τα επενδυτικά προγράμματα

Ανάχωμα στη συνεχιζόμενη πτώση της παραγωγής ασφαλίστρων αποτελούν τα επενδυτικά προϊόντα, που αποτέλεσαν ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την πορεία των ασφαλιστικών εργασιών το πρώτο τετράμηνο του έτους, που δείχνουν ότι η άνοδος σε τοποθετήσεις προγραμμάτων unit linked ανέκοψε την πτωτική πορεία των εργασιών στα κλασικά προγράμματα ζωής, ενισχύοντας την παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου κατά 2,5%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα συνολικά ασφάλιστρα του κλάδου ζωής διαμορφώθηκαν στα 711,9 εκατ. ευρώ, με την ώθηση να προέρχεται από τις πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων που ενισχύθηκαν κατά 82,8% στα 187,5 εκατ. ευρώ. Αντίθετα πτωτικά κινήθηκαν τα ασφάλιστρα των κλασικών προγραμμάτων ζωής, που υποχώρησαν κατά 9,4% στα 406,9 εκατ. ευρώ, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης ρευστοποίησης ασφαλιστικών συμβολαίων από μεγάλη μερίδα νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν δεν συνυπολογιστεί η άνοδος των επενδυτικών προγραμμάτων η πτώση των εργασιών στον κλάδο ζωής φθάνει το 11,4%.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ασφάλιστρα των ομαδικών προγραμμάτων, που υποχώρησαν κατά 16,5%, στα 67,7 εκατ. ευρώ καθώς η ύφεση της οικονομίας και η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, περιορίζει τις παροχές των επιχειρήσεων προς το προσωπικό τους. Στην ίδια αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί και η πτώση της παραγωγής στα ομαδικά προγράμματα υγείας, που υποχώρησαν κατά 29,7% στα 28,9 εκατ. ευρώ.

Ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί επίσης η συνεχιζόμενη πτώση των ασφαλίστρων και στον κλάδο ζημιών, καθώς η οικονομική κρίση οδηγεί σε μείωση των εργασιών στους περισσότερους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, επηρεάζοντας αρνητικά και το μεγαλύτερο κλάδο, αυτό της αστικής ευθύνης οχημάτων. Η μείωση του ασφαλισμένου στόλου των οχημάτων και οι εκπτώσεις στα ασφάλιστρα, στις οποίες προχωρούν η μία εταιρεία μετά την άλλη, οδήγησαν σε πτώση των ασφαλίστρων αστικής ευθύνης οχημάτων κατά 12,5% στα 443,2 εκατ. ευρώ, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και τα ασφάλιστρα για τις συμπληρωματικές καλύψεις, που μειώθηκαν κατά 22,9% στα 98,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τα ασφάλιστρα του κλάδου ζημιών μειώθηκαν κατά 10,9% στα 876,3 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός από τον κλάδο αυτοκινήτου, πτωτικά κινήθηκε το σύνολο των υπόλοιπων κλάδων στις γενικές ασφαλίσεις, με πτώση που έφτασε το 9,2%.
Η συνολική παραγωγή τόσο από τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής όσο και τα ασφάλιστρα του κλάδου γενικών, υποχώρησε κατά 5,4% και διαμορφώθηκε στο 1,5 δις ευρώ.