Εισήγηση της ΤτΕ για το Επικουρικό και το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι Εγγυητικοί Μηχανισμοί για τον ασφαλιστικό κλάδο θα τεθούν στο επίκεντρο της εισήγησης που θα κάνει η εποπτική αρχή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Η σχετική εισήγηση αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας επισημαίνοντας ως άμεσο θέμα προς  αντιμετώπιση, το αδιέξοδο που εμφανίζει  η λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου μετά τη συσσώρευση των ζημιών που προκάλεσε η ανάκληση των εταιρειών του ομίλου της Ασπίς Πρόνοια.

Στην εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να τεθεί ως άμεσο προς αντιμετώπιση ζήτημα το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου, που θα επιτρέπει τον καθορισμό πλαφόν στην απόδοση των αποζημιώσεων τόσο για την ψυχική οδύνη όσο και για σωματικές βλάβες. 

Η εποπτική αρχή αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση που έχει επιχειρηθεί να περάσει από τη Βουλή με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την επιβίωση του Επικουρικού Κεφαλαίου και την άσκηση του εποπτικού έργου, ενώ επιτακτική είναι και η θεσμική κατοχύρωση του ακατάσχετου των λογαριασμών του Επικουρικού Κεφαλαίου, που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη ρευστότητα του φορέα. 

Ως θέμα άμεσης προτεραιότητας προς το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, θα τεθεί και η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο θα κληθεί μετά το τέλος της εκκαθάρισης της Ασπίς Πρόνοια, να καλύψει τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων σε ποσοστό 70%. Με δεδομένη τη διαπιστωμένη αδυναμία χρηματοδότησής του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κάλυψη των αποζημιώσεων κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι, με αποτέλεσμα το θέμα της αλλαγής του νόμου να επανέρχεται στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας βιώσιμης λύσης για το φορέα.