Μάχη για να σταματήσει η φωτιά πριν τη Μάνδρα- Πρόοδος σε Κερατέα -Λουτράκι

Προσπάθειες για να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τη Μάνδρα με συνδρομή και των Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλονται στα μέτωπα στα νότια της Βοιωτίας (Δερβενοχώρια) και στην περιοχή Μαγούλας- Μάνδρας, που τώρα είναι αυτό όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα.

Αντίθετα καλύτερη είναι η εικόνα από τα μέτωπα Κουβαρά-Κερατέας και στο Λουτράκι, όπου έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

Με τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησαν τις πτήσεις τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, προσπαθώντας να ανακόψουν την καταστροφική μανία της φωτιάς που εκτείνεται στα Δερβενοχώρια, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν ώστε να  ανακόψουν την πορεία της προς τη Μάνδρα Αττικής. Αν και στα Δερβενοχώρια δεν απειλούνται πλέον κατοικίες, το πρόβλημα είναι να μη φθάσει η πυρκαγιά πιο νότια σε Μάνδρα- Μαγούλα.

Συνεχίζονται επιχειρήσεις κατάσβεσης σε Κουβαρά-Κερατέα και Σαρωνίδα με την εικόνα σαφώς καλύτερη μετά τις ρίψεις.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της Αττικής, λίγο πριν τις 11 το πρωί αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτή την ώρα στα Δερβενοχώρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας.

«Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», τονίζει ο κ. Περγάλιας, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτή την ώρα, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη νύχτα, αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τανάγρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά εξελισσόταν αργά γιατί δεν είχε δυνατό αέρα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επενέβησαν αποτελεσματικά και δεν άφησαν τη φωτιά να «ξεφύγει». Ωστόσο, έκαψε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί άλλες ζημιές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*